Repair Café

repaircafe

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Weggooien? Mooi niet! Natuurcentrum Arnhem organiseert, samen met de Stichting Repair Café, een aantal Repair Café’s in Arnhem-Zuid.

Het Repair Café wordt gehouden op stadsboerderij De Korenmaat aan de Marius van Beeklaan 5 Arnhem en is geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur. Hou de activiteiten agenda op deze website in de gaten voor de datum van het volgende Repair Café.

Repareren in plaats van weggooien
Door repareren te promoten, wil Natuurcentrum Arnhem bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, pc’s, fietsen, speelgoed, … Alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. Er kunnen wel eventueel wel materiaalkosten in rekening worden gebracht en een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

Speciale aandacht voor PC reparaties
Bij ons Repair café kun je ook pc of laptop laten controleren en repareren. ICT-specialisten van onder andere Leerpark Presikhaaf bekijken en repareren je pc of laptop. Zij helpen ook bij controle op virussen/malware en het eventueel opschonen daarvan. Ook voor andere vragen over je apparatuur ben je natuurlijk hartelijk welkom. Voor het nazien van je pc hoef je alleen de ‘kast’ mee te nemen, toetsenbord, muis en beeldscherm is niet nodig.

Eerste Repair Café in Arnhem-Zuid
Op 23 november 2013 ging op de stadsboerderij De Korenmaat het eerste Repair Café in Arnhem-Zuid van start. Diverse vaklieden stonden klaar: elektriciens, een naaister, een timmerman, een computerdeskundige en een fietsenmaker om zoveel mogelijk gratis te helpen bij allerlei reparaties. Het werd een groot succes. Sindsdien zijn er al vele Repair Cafés geweest en er zullen er hopelijk nog vele volgen.

Repair Café in Arnhem-Noord
Ook in Arnhem-Noord worden regelmatig Repair Café’s gehouden.

Creatief met Atelier Pink
Bij het Repair Café biedt Atelier Pink uit Arnhem een activiteit aan waarbij oude spulletjes een metamorfose ondergaan. Breng deze dag iets mee dat je niet meer gebruikt. Denk aan kleine dingen als plastic poppetjes en beestjes, oude knuffels, oude sieraden, theelepeltjes, gebaksvorkjes enz. Samen maken jullie hier iets nieuws van.

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Arnhem-Zuid.