29 november 2016

Stadsboerderijen in Arnhem vrij van vogelgriep

Naar aanleiding van een beperkt aantal sterfgevallen onder het pluimvee op stadsboerderij Presikhaaf in het weekend van 27 november heeft Natuurcentrum Arnhem zich volgens protocol gemeld bij de NVWA. Een aantal van de gestorven dieren zijn onderzocht op Vogelgriep en tot onze grote opluchting is de ziekte niet aangetroffen. De preventieve sluitingen van Stadsboerderij Presikhaaf en De Korenmaat zijn dan ook per direct opgeheven. Bezoekers zijn weer van harte welkom en kunnen de boerderijen veilig bezoeken. In overleg met onze veearts wordt nu verder gezocht naar de oorzaak van de sterfgevallen. Dat ophok-stress daarbij een rol speelt is niet uit te sluiten.

Zoals overal in het land gelden nog steeds een aantal preventieve maatregelen op onze terreinen. Ons pluimvee blijft opgehokt en afgeschermd van bezoekers. De reden hiervoor is dat deze maatregelen moeten voorkomen dat onze dieren besmet raken met het virus via wilde vogels of via bijvoorbeeld vervuild schoeisel van bezoekers.

Natuurcentrum Arnhem bedankt iedereen die onze zorgen heeft gedeeld en die ongemak heeft ondervonden door de kortstondige sluitingen. We hechten er aan te vermelden, dat we deze maatregelen nemen omdat het welzijn van onze dieren voorop staat. Het zelfde geldt voor de veiligheid van onze bezoekers, hoewel vogelgriep ongevaarlijk is voor mensen. Het is dan ook niet uit te sluiten dat we, n.a.v. veranderende situaties in het land in de aankomende periode, opnieuw tot tijdelijke sluiting moeten overgaan. Nieuws daarover verspreiden we altijd via onze websites en via facebook.