026 702 90 00
29

juni

2023

Groen Arnhem LIVE: De bodem als sleutel

We snappen dat je er heel graag bij zou willen zijn. Wil je op de reservelijst? Mail dan naar info@groenarnhem.nl. 

Het fundament van een duurzaam voedselsysteem bevindt zich onder onze voeten: bodemleven. Wist je dat een theelepel vruchtbare aarde meer organismen bevat dan er mensen op de wereld zijn? Kijken we echter naar de kwaliteit van de bodem in Nederland, dan ligt deze onder vuur. Bodemdeskundigen waarschuwen dat de staat van de Nederlandse landbouwbodems kritiek is en het bodemleven grotendeels verdwenen. Het herstel van de bodem wordt gezien als één  van de belangrijkste sleutels voor het oplossen van grote maatschappelijke problemen.

Tijdens de derde editie van Groen Arnhem LIVE, op donderdag 29 juni, gaan we met elkaar en een deskundige in gesprek over onze bodem. Hoe staat het écht met de bodemkwaliteit in Nederland en wat zijn de uitdagingen? Waarom is een gezonde bodem van belang en wat kunnen wij zelf doen om hieraan bij te dragen? Ga tijdens Groen Arnhem LIVE mee naar de verborgen wereld onder onze voeten en ontdek waarom onze bodem zo belangrijk is.

Gastspreker

Gastsprekers zijn Benthe van Wallenburg en Kirsten van Reisen, medeoprichters van stichting In Goede Aarde. Zij nemen ons mee in het werk van In Goede Aarde, het belang van een gezonde bodem en de mogelijkheden die daar liggen voor ons eigen welzijn en voedselvoorziening. Via een live projectie van de microscoop leren we het bodemleven kennen. Wie heeft de bodem van Sonsbeek weleens onder de microscoop gezien?  

Jaap Fris en Niels Moshagen, voormalig Arnhemmers, nemen ons mee naar de praktijk. Sinds 2022 zijn zij Toekomstboeren van boerderij Erve Kiekebos in Empe. Zij hebben zich de afgelopen jaren helemaal gecommitteerd aan regeneratieve landbouw en delen hun ervaringen graag met ons.

Bodemvoedselweb
In de grond onder ons bevindt zich het bodemvoedselweb: een fascinerend ondergronds web van leven dat bestaat uit talloze micro-organismen die allen een eigen en essentiële rol vervullen. Door ons huidige landbouwmodel, dat gekenmerkt wordt door overmatig gebruik van gifstoffen, kunstmest en excessieve grondbewerking, is dit web verstoord. Benthe en Kirsten betogen dat, door het bodemvoedselweb te herstellen, onze bodem zijn fundamentele functies weer kan vervullen en we de huidige impasses kunnen doorbreken.   

Programma

Donderdag 29 juni 2023
Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek
19:30 uur: inloop met koffie en thee
20.00 -21.30 uur: inhoudelijk programma
21:30 uur: borrel

Entree: gratis
Aanmelden verplicht via onderstaand formulier 

Groen Arnhem LIVE

Groen Arnhem LIVE is de nieuwe programmareeks van Groen Arnhem, in samenwerking met Natuurcentrum Arnhem. In de reeks komen thema’s aangaande natuur en duurzaamheid aan bod. Met actuele thema’s en aansprekende sprekers willen we Arnhemmers activeren om meer betrokken te zijn bij de natuur en zelf bij te dragen aan een duurzame stad. De avonden worden gehouden in bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek.

Wil je op de hoogte blijven van de programmareeks via een nieuwsbrief, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 


Kom je ook?

 Wanneer
29-06-2023 20:00 uur t/m 22:30 uur

 Locatie
Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek (Zypendaalseweg 24a)