026 702 90 00
10

september

2023

Open Monumentendag: bezichtiging Belvédèretoren

Beklim De Belvédère! Hoog boven het bladerdak van Park Sonsbeek steekt De Belvédère uit. De Belvédèretoren in park Sonsbeek is op de Open Monumentendag, zondag 10 september, open voor bezoek tussen 11:00 -16:00 uur. Kom alles te weten over dit bijzondere historische monument en geniet van het prachtige uitzicht over Arnhem.

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is “levend erfgoed”. Wat als onze monumenten daadwerkelijk konden praten?
Wat zouden ze ons dan vertellen over de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen de muren? Welke bijzondere of nu nog steeds bekende personen leefden en werkten er? Onze gidsen vertellen je er alles over en ontvangen je graag!

Het monument: Belvédèretoren

Dit historische uitkijkpunt, gebouwd door baron van Heeckeren in 1824, geeft naar alle windrichtingen een ongeëvenaard panorama van de wijde omgeving. De 140 treden van de wenteltrap brengen je nagenoeg tot 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Vanaf De Belvédère is het uitzicht over de stuwwallen en de Betuwe adembenemend.

Je ziet Arnhem aan je voeten, maar ook veel plaatsen er omheen, met spoorlijnen, snelwegen en rivieren. Je ziet de stuwwal, waarop de toren staat en de doorbraak die de Rijn in de horizon heeft gemaakt (Gelderse poort). Je kijkt op de “brug te ver” en je kunt troepenbewegingen en de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog aanwijzen. Je kijkt naar vogels boven in de bomen en ziet het verschil in begroeiing van zandgrond en klei. Kortom;  een echt leerMo(nu)ment!

De Belvédèretoren is gelegen in Park Sonsbeek. Het huidige Park Sonsbeek is, samen met de aangrenzende parken Zypendaal en Gulden Bodem, sinds 2005 een rijksmonument. In het park vind je bijzondere plekken zoals de Grote en Kleine Watervalen en de IJskelder.

Aan de rand van Park Sonsbeek vind je bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Hier vindt je informatie over Park Sonsbeek, wandelen en groen. Ook kan je hier een drankje drinken en gebak verkrijgen.

 

Bezoek de toren

Een bezoek aan de toren is gratis en je hoeft je niet aan te melden; kom gerust langs tussen 11:00-16:00 uur. In verband met de veiligheid van onze bezoekers laten wij geen grote groepen mensen tegelijkertijd naar binnen. Bij drukte kan het daarom zijn dat de gidsen je vragen om even buiten te wachten. Wij vragen je begrip hiervoor.

 

LET OP: deze dag is er een wielerwedstrijd (Simac Ladies Tour) langs de Zypendaalseweg. Onze locatie is daarom moeilijk bereikbaar (met de auto). Kom dus met het openbaar vervoer, lopend of met de fiets en neem de tijd. Is nog lekker duurzaam ook!


Kom je ook?

 Wanneer
10-09-2023 11:00 t/m 16:00

 Locatie
Park Sonsbeek

 Leeftijd
alle

Ontdek de natuur