026 702 90 00
10

september

2023

Open Monumentendag: bezichtiging ijskelder

In Park Sonsbeek ligt een bijzonder monument van grote cultuurhistorische waarde; de historische ijskelder. De IJskelder in park Sonsbeek is op de Open Monumentendag, zondag 10 september, open voor bezoek tussen 11:00 -16:00 uur. En speciaal op deze dag: voor de kinderen is er een heerlijk waterijsje!

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is “levend erfgoed”. Wat als onze monumenten daadwerkelijk konden praten?
Wat zouden ze ons dan vertellen over de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen de muren? Welke bijzondere of nu nog steeds bekende personen leefden en werkten er? Onze gidsen vertellen je er alles over en ontvangen je graag!

 

Het monument: de IJskelder

De kelder is meer dan 100 jaar in gebruik geweest bij de bewoners van De Villa. In 1919 liet de gemeente de koepel slopen en de kelder met zand vullen. De min of meer ‘vergeten’ kelder werd in 1999 herontdekt en in opdracht van de Vrienden van Sonsbeek gerestaureerd. De ijskelder in Park Sonsbeek is door zijn unieke vorm bijzonder te noemen. De kelder onderscheidt zich van andere ijskelders door de schuine zijwanden en de excentrisch geplaatste ingang.

Park Sonsbeek is in de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het hoorde toen bij het grote landgoed Sonsbeek. In 1899 is het park door de gemeente Arnhem aangekocht, waarna het openbaar toegankelijk werd. Het huidige Park Sonsbeek is, samen met de aangrenzende parken Zypendaal en Gulden Bodem, sinds 2005 een rijksmonument. In het park vind je bijzondere plekken zoals de Grote en Kleine Waterval, de Belvédère toren en de IJskelder.

Aan de rand van Park Sonsbeek vind je bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Hier vindt je informatie over Park Sonsbeek, wandelen en groen. Ook kan je hier een drankje drinken en gebak verkrijgen.

 

Bezoek de ijskelder

Een bezoek aan de kelder is gratis en je hoeft je niet aan te melden; kom gerust langs tussen 11:00-16:00 uur. In verband met de veiligheid van onze bezoekers laten wij geen grote groepen mensen tegelijkertijd naar binnen. Bij drukte kan het daarom zijn dat de gidsen je vragen om even buiten te wachten. Wij vragen je begrip hiervoor.

LET OP: deze dag is er een wielerwedstrijd (Simac Ladies Tour) langs de Zypendaalseweg. Onze locatie is daarom moeilijk bereikbaar (met de auto). Kom dus met het openbaar vervoer, lopend of met de fiets en neem de tijd. Is nog lekker duurzaam ook!


Kom je ook?

 Wanneer
10-09-2023 11:00 t/m 16:00

 Locatie
Park Sonsbeek

 Leeftijd
alle

Ontdek de natuur