026 702 90 00
11

september

2022

Open Monumentendag: bezichtiging ijskelder

In Park Sonsbeek ligt een bijzonder monument van grote cultuurhistorische waarde; de historische ijskelder. De IJskelder in park Sonsbeek is op de Open Monumentendag open voor bezoek tussen 11:00 -16:00 uur. En speciaal op deze dag: voor de kinderen is er een heerlijk waterijsje!

Kom alles te weten over dit bijzondere historische monument en geniet van het prachtige uitzicht over Arnhem. Onze gidsen vertellen je alles over de toren en ontvangen je graag!

 

Het monument: de IJskelder

De kelder is meer dan 100 jaar in gebruik geweest bij de bewoners van De Villa. In 1919 liet de gemeente de koepel slopen en de kelder met zand vullen. De min of meer ‘vergeten’ kelder werd in 1999 herontdekt en in opdracht van de Vrienden van Sonsbeek gerestaureerd. De ijskelder in Park Sonsbeek is door zijn unieke vorm bijzonder te noemen. De kelder onderscheidt zich van andere ijskelders door de schuine zijwanden en de excentrisch geplaatste ingang.

Park Sonsbeek is in de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het hoorde toen bij het grote landgoed Sonsbeek. In 1899 is het park door de gemeente Arnhem aangekocht, waarna het openbaar toegankelijk werd. Het huidige Park Sonsbeek is, samen met de aangrenzende parken Zypendaal en Gulden Bodem, sinds 2005 een rijksmonument. In het park vind je bijzondere plekken zoals de Grote en Kleine Waterval, de Belvédère toren en de IJskelder.

Aan de rand van Park Sonsbeek vind je bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Hier is informatie te verkrijgen over Park Sonsbeek en vind je restaurant A Beautifull Mess.

 

Bezoek de ijskelder

Een bezoek aan de kelder is gratis en je hoeft je niet aan te melden; kom gerust langs tussen 11:00-16:00 uur. In verband met de veiligheid van onze bezoekers laten wij geen grote groepen mensen tegelijkertijd naar binnen. Bij drukte kan het daarom zijn dat de gidsen je vragen om even buiten te wachten. Wij vragen je begrip hiervoor.


Kom je ook?

 Wanneer
11-09-2022 11:00 t/m 16:00

 Locatie
Park Sonsbeek

 Leeftijd
alle

Ontdek de natuur