026 702 90 00

Drie generaties molenaars

Verhalen van Sonsbeek #2

Arnhem kent een monument waar je niet omheen kunt: De Witte Watermolen in Park Sonsbeek.  Hier wordt al eeuwenlang geschiedenis  geschreven. Een klein wonder is het eigenlijk, dat deze molen er nog staat, want van de tien watermolens die ooit aan de Jansbeek stonden is het de laatst overgebleven molen die nog maalt. Molenaarsvrouw Annie van Silfhout (88) woont al 65 jaar op deze bijzondere plek, met waarschijnlijk het mooiste uitzicht van Arnhem. 

Familiebedrijf De Witte Watermolen met pension in 1955

In 1958 kwamen Annie en haar man Piet naar de molen. Piet was de derde man op rij in de familie die de molen runde, zo goed en kwaad als dat ging. Het was hard werken in die tijd en de molen draaide dag en nacht. Piet had het vak geleerd van zijn vader Aard, die het vak op zijn beurt samen met zijn vader Otto van Silfhout had opgepakt. Beiden werkten rond 1900 op de molen. Toen vader en moeder kwamen te overlijden kwam hij in het zadel en bestierde het werk rondom de molen. Een eervol beroep was het, maar zeker geen vetpot. Toen Annie en Piet na de oorlog op de molen kwamen wonen, waren er meer dan 10 personen woonachtig. Er was dan ook nauwelijks plek voor het paar. Toch lukte het ze om er een gezinnetje te stichten en er een leven op te bouwen.

Bezoekerscentrum

Totdat de gemeente in 1983 plannen kreeg om er een bezoekerscentrum te vestigen. In het contract werd opgenomen dat de molenaar hoofdhuurder zou blijven, want de molen, die al drie generaties in de familie zat, kon natuurlijk niet zomaar worden afgepakt. Gezamenlijk werd besloten dat Piet onder looncontract zou komen van de gemeente en het werk op de molen deels zou voortzetten. De samenwerking verliep niet zonder slag of stoot, maar wat was Piet blij dat hij de in de oorlog zwaar vervallen molen, die al jarenlang te weinig geld in het laadje bracht, weer goede diensten kon laten bewijzen. Samen met zijn vrouw hield hij de molen in bedrijf tot 1997. Sindsdien wordt de molen draaiende gehouden door vrijwilligers van bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek.

Zo is de familie van Silfhout tot op de dag van vandaag onlosmakelijk verbonden aan Park Sonsbeek en is het hun grote verdienste dat de Witte Watermolen nog steeds draaiende is. Wil jij de eeuwenoude molen graag eens van binnen bewonderen en de molenaars aan het werk zien? Kom tijdens openingstijden gerust eens langs!


Wist je dat...

De koningin de grootste en de belangrijkste bij is?
Wil je meer weten?
Er veel bedreigingen zijn voor bijen?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Laat bladeren in je tuin liggen

In de herfst vallen de bladeren in je tuin, laat ze lekker liggen! Ze verteren en verdwijnen vanzelf. Dit zorgt voor een betere bodem, die minder snel uitdroogt. Ook de dieren profiteren hiervan!

Groene tips

Ontdek de natuur