026 702 90 00

Buitenles? Ga Even d’r Uit!

Illustraties Nathalie Kuiper

Illustraties Natalie Kuypers

Natuurcentrum Arnhem ontwikkelde ‘Even d’r Uit’ ; een serie buitenopdrachten voor basisscholen waarmee een uitdagende buitenles geven nu wel héél gemakkelijk is.

Het belang van buiten zijn wordt steeds duidelijker. Zowel voor de concentratie als voor het verwerken van opgedane kennis blijkt hoe belangrijk het is om regelmatig met kinderen naar buiten te gaan. Toch is het in de praktijk best lastig om dit in te passen in je dagelijkse onderwijs. Om het je een beetje makkelijker te maken, helpt ‘Even d’r uit!’ je op weg: 100 kaarten met buitenopdrachten van maximaal 15 minuten. Ook met rekenen, techniek en taal kan je vanaf nu dus gewoon ‘Even d’r uit!’

VakgebiedenEven d'r uit leskaart Filosofie
Per bouw vind je 25 kaarten met buitenopdrachten voor de vakgebieden rekenen, taal, techniek, kunst en filosofie. De kaarten voor rekenen, taal en techniek zijn gebaseerd op gangbare methodes voor deze vakken. Bij het maken van de kunstkaarten is gebruik gemaakt van de expertise van mensen uit de (educatieve) kunstsector.

Hoe werkt het?
Op elke kaart lees je om welk vakgebied het gaat en welk thema wordt uitgelicht. De illustraties en de tekst op de kaart vertellen wat de bedoeling is. De uitleg is zo kort mogelijk gehouden, zodat je er als leerkracht je eigen draai aan kunt geven. Dit geldt ook voor de aanduiding van de groepsgrootte. Je schat zelf in wat het beste werkt voor jouw groep: in tweetallen, kleine groepjes, klassikaal, zelfstandig of geleid.De meeste kaarten hebben een open einde en geven geen antwoorden op de gestelde vragen. Een eventuele verdieping na afloop, buiten of binnen, blijft hierdoor mogelijk.

“Het leuke aan lesgeven met de Even d’r uit! kaarten is, dat je geen voorbereiding nodig hebt. In plaats van een dik praktijkboek door te spitten, pak je de opdrachten erbij en je les is klaar”. Leerkracht Lea Dasbergschool, Arnhem

Wat heb je nodig?
Om lekker snel ‘Even d’r uit!’ te kunnen gaan, is ervoor gezorgd dat je weinig nodig hebt om naar buiten te kunnen gaan. Veel  materialen zijn buiten te vinden. Zo niet, dan vind je bij het kopje ‘nodig’ een overzichtje van wat je nodig hebt voor de opdracht.

Hoe lang duurt het?
Even maar! Zo’n 15 minuten per opdracht! Kort genoeg om tussen twee lessen door ‘Even d’r uit!’ te zijn en lang genoeg om zinvol bezig zonder kostbare onderwijstijd te verliezen.

Garantie voor succes
Kinderen zijn eraan gewend dat buitentijd speeltijd is. Het is nieuw voor ze, dat dit ook leertijd kan zijn. Neem de tijd om ze hieraan te laten wennen. Als duidelijk is, dat buiten leren geweldig leuk is, weten wij zeker dat als jij roept “Even d’r uit?” ze allemaal zullen juichen!

Reserveer deze les in de digitale NME- Gids


Ontdek de natuur