026 702 90 00

De IJskelder

In Park Sonsbeek ligt een bijzonder monument van grote cultuurhistorische waarde; de historische ijskelder. De ijskelder is in de zomermaanden (beperkt) toegankelijk voor publiek onder begeleiding van een van onze gidsen.

Het bouwjaar van de historische ijskelder is het Park Sonsbeek is niet bekend. Archiefonderzoek heeft wel aangetoond dat de advocaat Mr. Nederburgh, toen eigenaar van het landgoed Sonsbeek in 1801 over een ijskelder beschikte. De kelder werd ‘s winters gevuld met ijs uit de vijvers en gebruikt om dranken en etenswaren te koelen. Door de bijzondere architectuur van de kelder en de  goede isolatie smolt het ijs zo langzaam dat men het hele jaar ijs beschikbaar had.

De kelder is meer dan 100 jaar in gebruik geweest bij de bewoners van De Villa. In 1919 liet de gemeente de koepel slopen en de kelder met zand vullen. De min of meer ‘vergeten’ kelder werd in 1999 herontdekt en in opdracht van de Vrienden van Sonsbeek gerestaureerd. De ijskelder in Park Sonsbeek is door zijn unieke vorm bijzonder te noemen. De kelder onderscheidt zich van andere ijskelders door de schuine zijwanden en de excentrisch geplaatste ingang.

De historische ijskelder is te bezichtigen in de periode half juni tot half september op zondagen tussen 14:00 -16:00 uur onder begeleiding van een gids. Je hoeft niet te reserveren: er staat een gids bij de ijskelder, die je toelaat en uitleg geeft. De toegang is gratis. Ook is het mogelijk om met een gids van bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek op pad te gaan en alles te ontdekken over Park Sonsbeek. Kijk voor meer informatie op de pagina gidswandelingen.

Ook op aanvraag is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de ijskelder. De kosten bedragen 2 euro per persoon met een minimum van 20 euro. Informeer bij de informatiebalie van ons bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek of neem contact op via molenplaats@natuurcentrumarnhem.nl.