Gidswandelingen
026 702 90 00

Park Sonsbeek

Park Sonsbeek is in de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het hoorde toen bij het grote Landgoed Sonsbeek. In 1899 is het park door de gemeente Arnhem aangekocht, waarna het openbaar toegankelijk werd. Het huidige Park Sonsbeek is samen met de aangrenzende parken Zijpendaal en Gulden Bodem sinds 2005 een rijksmonument.

Het park is vooral bijzonder door de hoogteverschillen. In een van de ijstijden, zo’n 100.000 jaar geleden, hebben gletsjers keien en zand tot ver in Nederland opgestuwd. Zo is het Veluwemassief met al haar heuvels en dalen ontstaan. In Park Sonsbeek zijn wel waterpartijen uitgegraven vanuit de Sint Jansbeek maar de heuvels zijn in de ijstijden ontstaan. Op zulke overgangsgebieden bouwden kerk en adel vaak hun landhuizen en kastelen, net als in het buitengebied van Arnhem.

Niet alleen de hoogteverschillen maakt het park zo bijzonder, maar ook de omvang. Het is een groot park midden in de stad. Vroeger was het nog groter. De zoon van de laatste baron was niet meer geïnteresseerd in Sonsbeek, hij zag het vooral als bron van inkomsten en verkocht delen voor nieuwe woonwijken.

In Park Sonsbeek valt veel te ontdekken. Het landgoed biedt legio mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Geniet van het weelderige groen en de prachtige vergezichten en vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan de bijzondere monumenten die het park rijk is, zoals uitkijktoren De Belvédère, de Steile Tuin, de Grote Waterval en De IJskelder. 

Via Sonsbeekagenda.nl  blijf je op de hoogte van álle activiteiten die in Park Sonsbeek plaatsvinden.
Bezienswaardigheden