Afgelopen weekend was ik aan het werk in het voedselbos “De Parkse Gaard”. Hier waren we bezig met het onderhouden van de elzenhaag. We hebben de haag netjes gesnoeid en al het snoei materiaal klein gemaakt. Het kleine snoeiafval wordt over het terrein verspreid, zodat niets verloren gaat. Dit snoeiafval wordt namelijk weer afgebroken door het bodemleven. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller en makkelijker het wordt afgebroken. Zo kan het weer dienen tot nieuw voedsel voor planten en dieren.
Tijdens dit proces merkte ik een klein diertje op dat vlak bij mijn voeten lag. Het was blauw en glimmend. Ik plaatste het beestje onder de elzenhaag, want ik was bang dat ik er op zou gaan staan. Ik maakte een foto en ging weer aan het werk. Toen zag ik er nog één en nog één. Een mede-voedselbos-vrijwilliger merkte op dat het om het elzenhaantje ging. In de winter verblijven de volwassen elzenhaantjes in de grond onder een laag bladeren. Al snoeiend aan de elzen, kwamen de elzenhaantjes dus tevoorschijn om lekker in de zon te baden.
Het elzenhaantje is een klein blauwglanzend kevertje van zo’n 6 mm en behoort tot de bladhaantjes. Zo heb je bijvoorbeeld ook het populierenhaantje of het aspergehaantje. Een elzenhaantje komt, zoals de naam al zegt, veel voor op de els. Hij komt ook voor op andere bomen zoals de populier of de hazelaar. De naam Agelastica alni is de wetenschappelijke naam van het elzenhaantje. Alni komt van het woord alnus en dat betekent els. Het vrouwtje van het elzenhaantje kan wel 900 oranje/gele eitjes leggen! Natuurlijk overleven die niet allemaal en dienen de elzenhaantjes als voedsel voor verschillende vogelsoorten, zoals koolmezen en pimpelmezen. Zij houden vooral van de larven van het elzenhaantje.
Ik ben benieuwd wat ik nog meer tegen ga komen in het voedselbos ‘De Parkse Gaard’. Dit voedselbos ligt in park Lingezegen en is niet voor het publiek toegankelijk, maar park Lingezegen zelf wel. Ik nodig je uit om eens te komen kijken of te komen spelen. Misschien kom je zelf wel het elzenhaantje tegen!
Foto’s Tom Meulenberg
Houd je huis koel in de zomer
En plaats beplanting voor je gevel en in je tuin. Bijvoorbeeld een wingerd, klimop of een laagstam appelboom. De vogels en insecten zijn hier ook blij mee!