026 702 90 00

Mariëlle Blogt: de meerkoet

De meerkoet – Fulica atra

Vorige week lag er een dik pak sneeuw en het was zelfs mogelijk om te schaatsen op natuurijs! Dat gebeurt niet zo vaak meer in Nederland, doordat we steeds minder koude winters krijgen. De meerkoet vindt dit allemaal wel prima, want zo kan hij lekker blijven zwemmen en eten zoeken in het water. Ondanks de sneeuw en het ijs, was het voor de meerkoeten in Park Sonsbeek op sommige plekken nog steeds mogelijk om te blijven zwemmen. Zoals hier, bij de waterval, was het water niet bevroren en zo kon dit meerkoeten-paar lekker blijven zoeken naar eten.
De meerkoet is familie van de rallen (kraanvogelachtigen) en eten vooral waterplanten en ook gras. Als er jongen zijn worden er ook slakjes en visjes gegeten. Er zit veel lucht tussen hun veren, daarom blijven ze goed drijven. Hierdoor moeten ze ook extra hun best doen om te duiken naar voedsel. Daarom maken ze altijd eerst een sprongetje om vervolgens onderwater te duiken.

Het is je vast wel eens opgevallen dat meerkoeten erg fel kunnen zijn. Tegen elkaar, maar ook tegen andere dieren. Zo jagen ze soms wel eens een zwaan weg, die vele malen groter is dan zij zelf zijn. Dit gebeurt voornamelijk tijdens het broedseizoen. Als de mannetjes een vrouwtje willen bemachtigen of als het nest of de jongen beschermd moeten worden.

Wist je dat…

… meerkoeten hele bijzondere poten hebben? Kijk maar eens. Langs elke teen lopen er drie flapjes. Dit zijn zwemlobben en zorgen ervoor dat ze sneller vooruit kunnen bewegen in het water. Bij eenden zijn dit zwemvliezen. Zie je het verschil? Hieraan kun je zien dat de meerkoet niet tot de eenden familie behoort. Kun jij nog meer verschillen vinden tussen de meerkoet en de eend? Ga gauw eens kijken in een park bij jou in de buurt, wie weet wat je allemaal ontdekt!

Latijnse Namen

Latijnse namen worden in de wetenschap gebruikt voor alle dier- en plantensoorten. Elke naam wordt op dezelfde manier opgebouwd. Zo wordt er snel duidelijk welke soorten familie zijn van elkaar en welke niet. Een beetje zoals onze eigen voor- en achternaam. De wetenschappelijke naam van de meerkoet is Fulica atra.

Foto’s: Tom Meulenberg

 

 


Wist je dat...

Een schaap dat op zijn/haar rug ligt niet zelf overeind kan komen?
Wil je meer weten?
Het voor kippen heel belangrijk is om geregeld een stofbad of een zandbad te nemen?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Houd je huis milieuvriendelijk schoon.

Poets met soda, azijn en groene zeep! Kies je daarnaast voor schoonmaakmiddelen met een erkend milieukeurmerk dan weet je zeker dat ze het milieu zo min mogelijk belasten. In Het Grote Poetsboek  kan je meer lezen over hoe je je huis duurzaam schoon houdt. 

 

Groene tips