026 702 90 00

Mariëlle Blogt: de meerkoet

De meerkoet – Fulica atra

Vorige week lag er een dik pak sneeuw en het was zelfs mogelijk om te schaatsen op natuurijs! Dat gebeurt niet zo vaak meer in Nederland, doordat we steeds minder koude winters krijgen. De meerkoet vindt dit allemaal wel prima, want zo kan hij lekker blijven zwemmen en eten zoeken in het water. Ondanks de sneeuw en het ijs, was het voor de meerkoeten in Park Sonsbeek op sommige plekken nog steeds mogelijk om te blijven zwemmen. Zoals hier, bij de waterval, was het water niet bevroren en zo kon dit meerkoeten-paar lekker blijven zoeken naar eten.
De meerkoet is familie van de rallen (kraanvogelachtigen) en eten vooral waterplanten en ook gras. Als er jongen zijn worden er ook slakjes en visjes gegeten. Er zit veel lucht tussen hun veren, daarom blijven ze goed drijven. Hierdoor moeten ze ook extra hun best doen om te duiken naar voedsel. Daarom maken ze altijd eerst een sprongetje om vervolgens onderwater te duiken.

Het is je vast wel eens opgevallen dat meerkoeten erg fel kunnen zijn. Tegen elkaar, maar ook tegen andere dieren. Zo jagen ze soms wel eens een zwaan weg, die vele malen groter is dan zij zelf zijn. Dit gebeurt voornamelijk tijdens het broedseizoen. Als de mannetjes een vrouwtje willen bemachtigen of als het nest of de jongen beschermd moeten worden.

Wist je dat…

… meerkoeten hele bijzondere poten hebben? Kijk maar eens. Langs elke teen lopen er drie flapjes. Dit zijn zwemlobben en zorgen ervoor dat ze sneller vooruit kunnen bewegen in het water. Bij eenden zijn dit zwemvliezen. Zie je het verschil? Hieraan kun je zien dat de meerkoet niet tot de eenden familie behoort. Kun jij nog meer verschillen vinden tussen de meerkoet en de eend? Ga gauw eens kijken in een park bij jou in de buurt, wie weet wat je allemaal ontdekt!

Latijnse Namen

Latijnse namen worden in de wetenschap gebruikt voor alle dier- en plantensoorten. Elke naam wordt op dezelfde manier opgebouwd. Zo wordt er snel duidelijk welke soorten familie zijn van elkaar en welke niet. Een beetje zoals onze eigen voor- en achternaam. De wetenschappelijke naam van de meerkoet is Fulica atra.

Foto’s: Tom Meulenberg

 

 


Wist je dat...

Ons Trekpaard Daan in de zomer een deken draagt?
Wil je meer weten?
Een koe maar liefst vier magen heeft?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Schaf alleen een nieuwe mobiel aan als het nodig is

In een mobiel zitten zo’n 40 verschillende mineralen en metalen in. Koop een duurzame mobiel, bijv. een Fairphone. En lever je oude mobiel in zodat de metalen hergebruikt kunnen worden.

Groene tips