026 702 90 00

Mariëlle Blogt: de Metselbij

Je hebt het vast wel eens gezien, een insectenhuisje met allemaal bamboestokjes en gaatjes. Dit is gemaakt voor bijen en in het bijzonder voor metselbijen. Metselbijen zijn bijen die hun nestgangen dichtmetselen. In zo’n bamboestokje leggen ze een eitje. Dan metselen ze dat dicht met klei dat ze in de buurt vinden. Ze mengen de klei met speeksel en maken er een bolletje van. Als het eitje netjes beschermd is door een wandje van klei, wordt er nog een eitje neergelegd. Ook hier komt weer een wandje klei voor. En zo gaat het door tot het bamboe stokje gevuld is met kamertjes waar een eitje in ligt.

Er zijn verschillende soorten metselbijen zoals de gehoornde metselbij (Osmia cornuta) en de rosse metselbij (Osmia bicornis). Als je een metselbij ziet vliegen is het meestal één van deze twee soorten. Op de foto’s is de gehoornde metselbij te zien. Deze vliegt al vanaf eind februari en is daarmee één van de vroegste soorten die in het voorjaar begint met vliegen.

In mijn tuin heb ik twee insectenhuisjes hangen. Van de week was het er een drukte van belang. In de warme zon zijn er bijen die uit het nest komen en bijen die gaan paren. Dan worden er ook meteen weer eitjes gelegd. Bloemen die bloeien in het vroege voorjaar zijn een welkome voedingsbron voor bijen die vroeg rondvliegen. Ook wilgen bloeien vroeg in het jaar. Als je de bijen wilt helpen kun je zorgen voor bloemen die het hele jaar door bloeien. Wil jij weten hoe jij je tuin insectenvriendelijk(er) kan maken? Kom dan, als de corona maatregelen het weer toelaten, zeker kijken in de insecten-inspiratietuin op Stadsboerderij Presikhaaf.

Foto Tom Meulenberg

 


Wist je dat...

Een egel een roofdier is?
Wil je meer weten?
Wij verschillende oud-Hollandse raskippensoorten hebben?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Schaf alleen een nieuwe mobiel aan als het nodig is

In een mobiel zitten zo’n 40 verschillende mineralen en metalen in. Koop een duurzame mobiel, bijv. een Fairphone. En lever je oude mobiel in zodat de metalen hergebruikt kunnen worden.

Groene tips

Ontdek de natuur