026 702 90 00

Mariëlle Blogt: het Puttertje

Zonnebloemzaadjes kun je in maart binnen voorzaaien en/of in april in de tuin zaaien. Een zonnebloem is een gemakkelijke bloem en groeit erg hard. Dat is leuk om te zien en te meten. Toen afgelopen herfst de zonnebloemen in mijn tuin waren uitgebloeid, veranderde de bloemkop al snel in een kop vol met zaden. Ik besloot ze te laten staan, omdat ik benieuwd was welke vogels er allemaal van genoten. De huismussen uit de straat kwamen af en aan, maar tussen deze drukke bezoekuren verscheen opeens een putter! Dat is gaaf en wat een kleuren!

Een putter is familie van de vinkachtigen en wordt ook wel distelvink genoemd, omdat hij vaak zaadjes uit distels eet. Hier is hij te zien op uitgebloeide zonnebloemen. Behendig probeert hij de zonnebloemzaadjes uit de zonnebloem kop te halen. Hierbij hangt hij zelfs soms helemaal op zijn kop!

Je kan de putter goed herkennen aan zijn opvallende kleuren. Wanneer hij vliegt zie je duidelijk de gele vleugelstreep en zijn zwart/wit gevlekte staart. Als hij zit is zijn rode gezicht ook erg opvallend. Op de website van de vogelbescherming kun je luisteren naar de zang en vluchtroep van de putter; een hoog en tinkelend geluid.

Ik hoopte erop dat deze putter meerdere putters aan zou trekken, want zij leven de grootste tijd van het jaar in groepsverband. Toch bleef het bij één putter die een aantal dagen langskwam om te kijken of er nog zonnebloemzaadjes te halen waren.

Het was de eerste keer dat de putter in mijn tuin verscheen. Zo zie je maar dat het belangrijk (en leuk!) is om uitgebloeide bloemen te laten staan. De zaden zijn voor veel vogels een smakelijk hapje en de voedingsstoffen kunnen ze goed gebruiken om de winter door te komen. Daarnaast helpt het laten staan van uitgebloeide planten ook veel insecten. Zij kunnen een slaapplaatsje vinden in de gekrulde droge blaadjes. Het is misschien een beetje wennen dat het wat rommeliger is in de tuin, maar het doet veel dieren goed. Mocht je alsnog een deel willen opruimen, doe dat dan op een composthoop zodat insecten eruit kunnen kruipen en niet vastzitten in de gft-container.

Foto’s Tom Meulenberg.

 

 


Wist je dat...

Bijen een winterslaap houden?
Wil je meer weten?
Cavia’s heel zindelijk zijn?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Duurzaam eten in 7 stappen

Duurzaam eten is goed voor het milieu én je gezondheid. Maar hoe begin je? De 3 belangrijkste stappen die je kunt zetten zijn: minder vlees en meer plantaardig eten, minder voedsel verspillen en niet meer eten dan je nodig hebt. Bekijk deze 7 tips  om duurzamer te eten.

Groene tips

Ontdek de natuur