026 702 90 00

(Moes)tuinieren

Wat is er leuker dan je eigen worteltjes of radijsjes zaaien, op te kweken en op te eten? Verwonder je met de kinderen over de verschillen tussen de zaden. Ontdek wat planten nodig hebben om te groeien. Bekijk de onmisbare diertjes in de bodem of geniet met elkaar van een maaltijd met eigen gekweekte groenten en kruiden. Kan jouw school wel wat structurele ondersteuning gebruiken bij het (moes)tuinieren? Natuurcentrum Arnhem helpt graag met advies, lessen en lesmateriaal.

Met moestuinieren kun je ook allerlei andere schoolvakken in de praktijk brengen. Laat kinderen uitrekenen hoeveel ruimte je nodig hebt voor een plantvak, de oogst wegen of een recept lezen bij het koken van soep. Of organiseer een markt waarbij ze de producten uit de tuin verkopen.

Onze adviseur groene schoolpleinen Geert Koning denkt mee over het doel, de haalbaarheid en de inrichting van de moestuin. Er wordt een plantschema en een tuinagenda voor iedere tuin gemaakt, de nodige zaden en planten worden door Natuurcentrum Arnhem besteld en op school geleverd. Van ieder gewas is er een beschrijving over hoe te zaaien/te planten, hoe je het gewas moet verzorgen en hoe de oogst verloopt. Deze begeleiding en het nodige materiaal is gratis!

Het tuinieren met de kinderen, de jaarlijkse bemesting en het onderhoud van de moestuin komen voor rekening van de school. Meer weten? Neem dan gerust contact op met onze collega Geert Koning.

Inspiratie

In Arnhem zijn al veel mooie voorbeelden van scholen die moestuinieren met leerlingen, onder begeleiding van Natuurcentrum Arnhem. In onderstaande filmpjes zie je de aanpak van Basisschool de Sterrenkring, die met haar leerlingen tuiniert op het eigen schoolterrein, en van de Parcivalschool, die haar leerlingen wekelijks meeneemt naar een moestuin in de stad.


Wist je dat...

Onze koeien in de winter in een potstal staan?
Wil je meer weten?
De Lakenvelder waarschijnlijk het oudste koeienras van Nederland is?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Laat bladeren in je tuin liggen

In de herfst vallen de bladeren in je tuin, laat ze lekker liggen! Ze verteren en verdwijnen vanzelf. Dit zorgt voor een betere bodem, die minder snel uitdroogt. Ook de dieren profiteren hiervan!

Groene tips

Ontdek de natuur