Een interview met onze stadsboer Mark Tilleman
Bij Natuurcentrum Arnhem geloven we in landbouw die in balans is met de natuur. Dat betekent dat we onze stadsboerderijen en de omliggende 80 hectare grond biologisch en natuurinclusief beheren. Stadsboer Mark Tilleman heeft een brede blik op hoe je deze grond moet beheren: “Het is niet alleen onze weide, het is een leefgebied voor talloze dieren en planten”. Dat vraagt om slimme keuzes. Wanneer maaien we een weiland wél en wanneer laten we het juist met rust? Welke kruiden willen we stimuleren en welke dieren profiteren daarvan?
Een voorbeeld is een perceel waar het gras metershoog stond. In plaats van te hooien, liet Mark de koeien pas in augustus grazen. Eén derde aten ze op, de rest vertrapten ze. Wat rommelig leek, zorgde voor een doorbraak: de vertrapte planten vormden een vruchtbare humuslaag, wat leidde tot een explosie van bodemleven en een gezondere weide in het jaar erop.
Een ander goed voorbeeld is Park Lingezegen, waar natuurvriendelijk beheer leidt tot een toename van biodiversiteit. “We beheren het land zo dat soorten als patrijzen en vlinders zich er steeds beter vestigen.” Uit onderzoek van studenten bleek dat er al 30 patrijzen zitten. “Dat is precies wat we willen: een landbouw die niet alleen produceert, maar ook natuur herstelt.”
Dergelijke experimenten en inzichten maken onze manier van boeren steeds duurzamer. Zo verminderen we ook medicijngebruik door kruidenrijk grasland en passen ons mestbeheer aan.
Naast natuurbeheer speelt educatie en kennisdeling uiteraard een grote rol. Op de stadsboerderijen leren kinderen en bezoekers hoe voedselproductie samen kan gaan met zorg voor de natuur. Mark deelt zijn kennis graag met bezoekers. “Ik heb regelmatige langere gesprek met bezoekers waarin ik uitleg hoe wij werken met de bodem, het gras en de dieren. Het gevolg is vaak dat ze daarna heel anders tegen ons beheer aankijken.”
Ook andere boeren en melkveehouders komen naar Natuurcentrum Arnhem om inspiratie op te doen voor een duurzamere werkwijze. “Het is mooi om te zien dat we niet alleen hier in Arnhem, maar ook in de bredere agrarische sector impact hebben.”
We hopen dat deze natuurinclusieve aanpak verder wordt uitgebreid binnen Arnhem en daarbuiten, zodat stad en natuur nog beter met elkaar verbonden worden.
Wat betekent natuurinclusief boeren in de praktijk? In deze korte video’s zie je hoe Mark werkt en vertelt over zijn visie op natuurinclusief boeren en bewust vlees eten.
Houd je huis koel in de zomer
En plaats beplanting voor je gevel en in je tuin. Bijvoorbeeld een wingerd, klimop of een laagstam appelboom. De vogels en insecten zijn hier ook blij mee!