026 702 90 00
7

april

2022

60 jaar, maar nog lang niet klaar…!

Natuurcentrum Arnhem viert feest, want dit jaar bestaan we 60 jaar! Al 60 jaar zetten we ons in voor één doel: een levendige groene stad, vol betrokken inwoners, die bewust omgaan met hun leefomgeving. Educatie is daarbij ons middel. Sinds onze oprichting in 1962 laten we Arnhemmers de natuur ontdekken en beleven. Door je te inspireren, maar vooral ook door je bewust te maken van het belang van natuur en wat je zelf kan doen in het behoud ervan. Op school. In de wijk. En op onze locaties! Dit jaar kijken we met trots terug op de mijlpalen die we hebben bereikt. En we blikken ook vooruit. Op de stappen die we nog moeten zetten.

Hoe het ooit begon

Hoe het begon: allereerste leslokaal in Angerenstein

Wat in 1962 begon als gemeenteafdeling met één leslokaaltje in Angerenstein onder de naam Centrum voor Biologie Onderwijs (CBO) is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandige stichting met twee stadsboerderijen, een bezoekerscentrum, een watermolen, een heemtuin en het beheer van verschillende weilanden verspreid over de stad. Waar toen de focus lag op het lesgeven aan basisschoolkinderen heeft er nu een verbreding plaatsgevonden van activiteiten en doelgroepen. Van basisschoolkinderen naar inwoners van Arnhem. Van lessen over planten en dieren naar activiteiten over natuur, voeding, duurzaamheid en biodiversiteit. Van één leslokaal naar drie bezoeklocaties. Toch is de focus op het basisonderwijs altijd gebleven. Een mooi voorbeeld hiervan is het moestuinieren met kinderen. We doen dit al ruim 50 jaar!

Onze terugkeer naar Park Sonsbeek in 2020 maakte de cirkel voor Natuurcentrum Arnhem mooi rond. In 1971 kregen we, bovenaan de steile tuin, een barak toegewezen als tweede leslokaal. Na verschillende omzwervingen besloten we de focus van Sonsbeek te verleggen naar onze twee stadboerderijen. Totdat we er in 2020 terugkeerden, toen bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek onderdeel werd van onze stichting. Een bijzonder historisch moment, dat we met veel trots en blijheid aangrepen.

1972: Opening Kinderboerderij Presikhaaf

60 jaar en daarna…?

In de afgelopen zes decennia hebben verschillende generaties Arnhemmers als kind, ouder of grootouder, genoten en geleerd van onze lessen en locaties. Met dezelfde passie en toewijding blijven we groeien en vernieuwen om ons aanbod  nóg speelser, nóg educatiever, nóg duurzamer te maken. Daarbij zoeken we verbinding met maatschappelijke instanties, groene initiatieven en partijen uit de stad. Daarbij reiken we bewoners en bezoekers handvatten aan om zelf duurzame keuzes te maken. Zo vergroten we onze impact en brengen we samen de groene stad tot leven.

60 jaar Natuurcentrum Arnhem: van toen tot nu


Ontdek de natuur