026 702 90 00
13

maart

2023

Aftrap Afvalestafette 13-17 maart

Vandaag ging in Arnhem de Afvalestafette van start. In deze week (13 t/m 17 maart) zetten ruim 3000 leerlingen van basis- en middelbaar onderwijs, BSO’s en kinderwijkteams zich in voor een schone stad door, met grijpers en zak, zwerfafval te lijf te gaan. Want zwerfvuil is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor de natuur. De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de Gemeente Arnhem.

Wethouder Bob Roelofs gaf, samen met ruim 200 leerlingen van Basisschool Pieter De Jong, het officiële startsein voor de Afvalestafette. Tijdens de opening ging hij met de kinderen in gesprek over het probleem van zwerfafval. “Ik vind het fantastisch dat jullie deze week de stad weer vrij maken van zwerfafval” aldus Roelofs. “Waar ik nu zo op hoop is dat het ook een beetje schoon blijft, want in onze stad staan maar liefst 1600 afvalcontainers. Waarom denken jullie dat mensen deze toch niet altijd gebruiken?” De kinderen wisten het antwoord wel. ‘Gewoon lui’, klonk het. En ‘Ik denk dat mensen niet weten hoe slecht het is…’ Mooie inzichten, die precies illustreren waar het bij de Afvalestafette om gaat: bewustwording.

Wethouder Bob Roelofs gaf samen met leerlingen van de Pieter de Jongschool het startsein

Bewustwording

Jorik van der Hoeven, adviseur Educatie bij Natuurcentrum Arnhem vertelt: “Zwerfvuil ontstaat grotendeels door onverschilligheid. Door mensen die zich niet verbonden voelen met hun omgeving. Deze vervuiling zorgt ervoor dat bewoners zich minder prettig en veilig voelen in hun wijk. Daarnaast is de impact op de natuur groot en de gevolgen zijn vaak op lange termijn nog merkbaar, ook voor onszelf. Maar dat kan gelukkig ook anders: Met de Afvalestafette laten we zien dat er met een positieve, betrokken en actieve houding veel te bereiken is. Leerlingen raken voor- en tijdens de opruimacties in gesprek, ook met voorbijgangers, over hoe het toch komt dat mensen afval niet gewoon in een afvalbak gooien? Die discussie en de bewustwording die daaruit voortvloeit, dat is waar het ons om gaat”.

Volg het nieuws

Dagelijks wordt via #afvalestafette op sociale media verslag gedaan van de opruimacties en op de websites natuurcentrumarnhem.nl en hetkinderwijkteam.nl. Het afval dat tijdens alle activiteiten wordt opgehaald, wordt verzameld op Stadsboerderij Presikhaaf. Zodra vrijdag de laatste zakken binnen zijn, zal de eindstand van de Afvalestafette bekend worden gemaakt.

Landelijke opschoondag

Wil jij je ook inzetten voor een schone stad? Doe dan zaterdag 18 maart mee aan de Landelijke Opschoondag! Kijk voor meer informatie op www.arnhemschoner.nl

 


Ontdek de natuur