026 702 90 00
7

maart

2022

Arnhem geeft op 11 en 12 maart 5000 bomen weg

Binnen 1 jaar krijgt Arnhem er 10.000 bomen bij. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart kunnen Arnhemmers gratis bomen en struiken ophalen. Met deze actie kunnen inwoners helpen om milieu en klimaat in de stad te verbeteren én hun tuin vergroenen. De actie is een samenwerking van Meer Bomen Nu, Natuurcentrum Arnhem, de gemeente en provincie Gelderland. De afgelopen winter hebben vrijwilligers van Meer Bomen Nu zaailingen van inheemse bomen en struiken in de bossen rondom Arnhem en de omgeving geoogst. Deze zaailingen konden anders niet goed uitgroeien. Het gaat om verschillende soorten van bomen en struiken geschikt voor een grote en
een kleine tuin. De bomen en struiken zijn dun, niet zwaar en tussen 40 en 140 cm hoog. Groen in de stad zorgt voor verkoeling in warme zomers en minder wateroverlast.

Aanmelden

Inwoners van Arnhem kunnen boompjes en struiken ophalen. Zij moeten zich van te voren aanmelden, aangeven hoe laat en op welke locatie ze langskomen en hoeveel boompjes/struiken ze willen. Aanmelden kan hier met het Google forumlier van Urgenda. Er is keuze uit ongeveer 10 soorten bomen en struiken zoals berk, den, eik, lijsterbes, kardinaalsmuts en vlierstek. Na ophalen is het raadzaam hen zo snel mogelijk te planten.

Wanneer en waar afhalen:

De bomen en struiken kunnen worden afgehaald op vrijdag 11 maart en zaterdag 12 maart tussen 10.00 -16.00 uur, op de locaties van Natuurcentrum Arnhem:
• Stadsboerderij Presikhaaf, Ruitenberglaan 4, 6826 CC Arnhem
• Stadsboerderij de Korenmaat, Marius van Beeklaan 5, 6836 WD Arnhem
We vragen Arnhemmer zoveel als mogelijk per fiets te komen want er zijn niet veel parkeerplaatsen voor auto’s. Bovendien zijn de boompjes/struiken makkelijk per fiets te vervoeren.

10.000 bomen

Van boomfeestdag 2021 tot boomfeestdag 2022 komen er in Arnhem 10.000 nieuwe bomen bij. Hiermee wordt de stad groener, klimaatbestendiger en wordt de biodiversiteit verbeterd. In 2022 plant de gemeente zelf veel bomen maar houdt ook acties waar Arnhemmers ook aan mee kunnen doen.

Wethouder Bouwkamp over de 10.000 bomen actie

Wethouder Bouwkamp ondersteunt deze actie van harte: ‘’ We kunnen niet om de klimaatverandering heen. We hebben last van meer hete zomers, meer wateroverlast en de natuur staat onder druk. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we als stad de biodiversiteit versterken. Naast klimaatadaptieve maatregelen en reductie van CO2 zorgen we zo dat Arnhem ook in de toekomst die mooie groene stad blijft. Met het planten van 10.000 bomen in een jaar dragen we hier samen aan bij.’’

Bomen verzamelen

Meer Bomen Nu verzamelt zaailingen uit natuurgebieden en gemeenteparken met vrijwilligers om deze vervolgens gratis weg te geven aan boeren en burgers die bomen willen planten. In het hele land groeien jonge boompjes en struiken op plekken waar ze geen kans hebben. Te dicht op elkaar, te dicht bij het pad, op een bouwlocatie, te weinig licht, en andere plekken waar ze weinig kans hebben. Door deze te verzamelen en weg te geven, krijgen ze op een andere plek een betere kans.

Lokaal

Rondom Arnhem is de gehele afgelopen winter geoogst in de bossen rondom Schaarsbergen en andere gebieden met toestemming van gemeente of boswachters. Vele inwoners hebben geholpen met verzamelen, bundelen, vervoeren van boompjes, de provincie betaalt mee aan de organisatie. Nu wil de gemeente graag dat Arnhemmers de kans krijgen om hun tuinen te vergroenen en ondersteunt de weggeefactie die samen met Natuurcentrum Arnhem wordt georganiseerd.

Arnhemmers die de komende weken willen helpen met oogsten van bomen in de bossen kunnen zich hier aanmelden als vrijwilliger


Ontdek de natuur