026 702 90 00
21

april

2021

Ontdek de Paardenbloem: Doe-blad voor kinderen

Zondag 25 april is het de Nationale Dag van de Paardenbloem. Via #dagvandepaardenbloem roepen we die dag iedereen op de paardenbloem in het zonnetje te zetten. Waarom zo’n doodgewone plant, zul je je misschien afvragen? Er zijn vele honderden soorten paardenbloemen. Helaas wordt de paardenbloem steeds minder gezien. Veel soorten worden bedreigd of sterven zelfs uit. En dat is funest voor de biodiversiteit. Speciaal voor de Nationale Dag van de Paardenbloem hebben we een leuk Doe-blad gemaakt, waarmee kinderen de bijzondere eigenschappen van deze veelzijdige plant van dichtbij kunnen ontdekken.

Download het Doe-blad

De Paardenbloem is niet alleen een veelzijdige, maar ook een gezonde en heilzame plant. Wist je dat uit het sap van de plant rubber gemaakt kan worden? En wist je dat je paardenbloemen ook kunt eten? Je kan er allerlei lekkers mee maken, zoals limonade, geneeskrachtige thee, koffie, jam of een omelet. En dat is nog maar een kleine greep uit alle bijzondere eigenschappen die deze plant kent. Speciaal voor de Nationale Dag van de Paardenbloem hebben we een leuk Doe-blad gemaakt, waarmee kinderen de paardenbloem van dichtbij kunnen ontdekken. Download hier het Doe-blad de Paardenbloem.

Doe mee via #dagvandepaardenbloem

Om te weten hoe het gaat met de paardenbloem willen we een digitaal paardenbloemenarchief maken. Hiervoor vragen we iedereen in het land om een foto te maken van paardenbloemen in jouw omgeving en deze te delen op Instagram of Facebook via #dagvandepaardenbloem. Het volgende is daarbij belangrijk:

  • Stap 1: Op 25 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal, misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ – wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis.
  • Stap 2: Maak één foto van de zijkant van de plant én één foto van bovenaf, zodat het totale blad rozet zichtbaar is! Paardenbloem
  • Stap 3: Wil je de juiste naam van jouw paardenbloem erbij plaatsen? Dat kan! Op deze website vind je de naam van jouw paardenbloem. Tot welke sectie behoort jouw vondst?
  • Stap 4: Vervolgens plaats je de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie, eventueel de juiste naam (als je die gevonden hebt natuurlijk!) en gebruik de hashtag: #dagvandepaardenbloem. Zo maken we samen een digitaal paardenbloemenarchief.

De Nationale Dag van de Paardenbloem vindt iedere laatste zondag van april plaats en is een initiatief van Taraxacum Nederland, Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier.


Ontdek de natuur