026 702 90 00
7

maart

2019

Doe mee met de Arnhemse Afvalestafette

Nog een paar weken, dan gaat de Afvalestafette weer door Arnhem. Van 18 t/m 23 maart komen ruim 2000 stadsgenoten in actie om zwerfafval te ruimen voor een schone stad. Want zwerfvuil is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor de natuur. Jij sluit toch ook aan?

De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met Gemeente Arnhem. Ingrid Hoffmann, Coördinator Educatie bij Natuurcentrum Arnhem vertelt: “In de week van de Afvalestafette zetten tientallen scholen, BSO’s, KinderWijkTeams, bedrijven en bewonersgroepen zich in voor een schone stad. Het mooie aan deze week van samenwerking is dat er een discussie op gang komt. Er wordt tijdens zo’n actie veel afval gevonden. Dat werpt onder opruimers de vraag op of dat goed nieuws is – de actie blijkt namelijk effectief – of juist niet. Deelnemers raken in gesprek, ook met voorbijgangers, over hoe gek het eigenlijk is dat er zoveel afval op straat ligt. Hoe kom het toch dat mensen dit niet gewoon zelf in een afvalbak gooien? Omstanders helpen spontaan mee, en moedigen de actie aan. Die discussie en de bewustwording die daaruit voortvloeit, juichen wij als Natuurcentrum Arnhem enorm toe.”

“Vorig jaar wisten we met 1400 deelnemers 13,5 kuub afval op te halen. Dit jaar hopen we op nog meer deelnemers! We roepen zeker ook bedrijven op zich aan te sluiten.  Door zelf een actie op te zetten of samen met een groepje collega’s en een schoolklas de wijk in te gaan. Alles is mogelijk!”

Het KinderWijkTeam loopt net als de andere weken in het jaar door de verschillende wijken van Arnhem om afval te ruimen. Initiatiefnemer Mike Hoose: “Al bijna 10 jaar gaan we met onze kinderwijkteams het probleem van zwerfafval tegen. Tijdens de Afvalestafette lopen ook oud leden van de wijkteams mee in hun oude wijk. Zo werken we met álle bewoners van Arnhem aan het schoonhouden van onze stad.”

Aanmelden
Wil je ook meedoen? Alleen of met jouw school, klas, bedrijf, buren of vereniging? Hier vind je meer informatie. Je kan je eigen actie aanmelden of aansluiten bij een bestaande actie. Wanneer je materiaal nodig hebt voor je actie, kan je contact opnemen met Natuurcentrum Arnhem of KinderWijkTeam.  Er is een beperkte hoeveelheid grijpers en afvalzakringen beschikbaar.

Volg de Afvalestafette
Benieuwd hoeveel afval er gedurende de week wordt verzameld? Op www.facebook.com/natuurcentrumarnhem worden dagelijks de gekste vondsten en de stand bijgehouden. De eindopbrengst wordt zaterdag 23 maart om 15.30 uur op Stadsboerderij Presikhaaf bekend gemaakt.