026 702 90 00
25

mei

2022

Gemeente Arnhem wint Gouden Wortel 2022

Arnhem is de winnaar van de Gouden Wortel 2022 in de categorie grote gemeentes. De gemeente ontvangt deze nieuwe prijs voor haar jarenlange ondersteuning van het schooltuinieren, waardoor zij een inspiratiebron vormt voor andere grote gemeenten in het land. 

De Gouden Wortel is in het leven geroepen door de Alliantie Schooltuinen en het programma Jong Leren Eten. Zij hebben als doel het schooltuinieren in Nederland meer op de kaart te zetten en hebben om die reden mei uitgeroepen tot ‘Maand van de Schooltuin’. Ieder jaar zullen in deze maand zowel een grote als een kleinere gemeente in het zonnetje worden gezet, die zich op inspirerende wijze inzet om het schooltuinieren mogelijk te maken. In totaal werden de afgelopen weken door scholen en schooltuinondersteuners zestien gemeenten voor de prijs genomineerd.

Arnhem zet als grote gemeente in op stadsbreed moestuinieren met de ambitie ‘elk kind een schooltuin’, sterk verbonden aan beleidsdoelen op gebied van natuur, klimaat, voedsel en duurzaamheid.

Gezonde voeding
‘Gelukkig zien steeds meer gemeenten in dat de schooltuin een goede manier is om kinderen een topervaring te bieden waarbij ze in aanraking komen met gezonde voeding, leren over natuur en biodiversiteit en bewegend bezig zijn,’ vertelt Arjan Klopstra namens de Alliantie Schooltuinen. ‘De recente aandacht voor gezond, lokaal voedsel heeft hier ook aan bijgedragen. Wanneer kinderen leren hoe ze zelf groenten, fruit en bloemen kunnen zaaien, verzorgen en oogsten, wordt hun interesse in gezonde voeding aangewakkerd. Een zelfgekweekt worteltje smaakt toch het lekkerst.’

Schooltuinen bestaan in sommige gemeenten al meer dan honderd jaar en ook veel andere gemeenten stimuleren het schooltuinieren. Dit gebeurt op verschillende manieren: door het beschikbaar stellen van grond, materialen, subsidies of met ondersteuning door bijvoorbeeld NME (Natuur- en Milieu-Educatie)-centra.In Arnhem wordt NME uitgevoerd door Natuurcentrum Arnhem.

Wij feliciteren gemeente Arnhem met het behalen van deze mooie prijs. De Gouden Wortel is een mooie erkenning voor al het werk dat de afgelopen jaren door de gemeente en haar partners op dit gebied is verricht. Wij zijn als partner trots en blij dat wij ons iedere dag weer mogen inzetten om die mooie ambitie ‘elk kind een schooltuin’ waar te maken!

 


Ontdek de natuur