september
2024
Vandaag is, in aanwezigheid van wethouder Nermina Kundić, het programma Duurzame Arnhemse Scholen (DAS) officieel van start gegaan. DAS is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en Gemeente Arnhem en biedt Arnhemse scholen een uitgebreid platform om duurzaamheid op een praktische en inspirerende manier in het onderwijs te integreren.
Hoewel duurzaamheid steeds belangrijker wordt, blijft de uitvoering op scholen vaak een uitdaging. DAS ondersteunt scholen met lessen, tools en begeleiding, en helpt zowel kinderen als leerkrachten om duurzaam te denken en handelen, zodat duurzaamheid een levenshouding wordt.
Arnhem als voorbeeld
Arnhem zet met DAS de toon in Nederland door te laten zien hoe duurzaamheid toegankelijk in de klas gebracht kan worden. De live aanwezigheid van de landelijke bijeenkomst ‘Duurzaamheid in het Onderwijs’ tijdens de lancering van DAS toont aan dat het initiatief ook landelijk erkend wordt.
Wethouder Nermina Kundić over het belang van DAS: “Kinderen zijn eigenlijk altijd enthousiast en leergierig, en staan open voor nieuwe dingen. Daarom vind ik de Duurzame Arnhemse Scholenaanpak zo goed. Want hierdoor maken kinderen al op jonge leeftijd kennis met duurzaamheid. Wat je er zelf aan kunt doen en dat dat helemaal niet zo ingewikkeld is. Dat nemen ze mee als ze verder opgroeien en geven ze later ook weer door aan anderen”.
Monique Verstraten, directeur van Natuurcentrum Arnhem, benadrukt de bredere impact van DAS: “DAS is meer dan een programma; het verbindt scholen met duurzaamheidsinitiatieven in onze stad. Zo zorgen we ervoor dat kinderen de kennis en vaardigheden krijgen om bewuste keuzes te maken en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Dat is waar we als Natuurcentrum Arnhem uiteindelijk voor staan.”
Over DAS
Het online platform das.natuurcentrumarnhem.nl maakt duurzaamheid toegankelijk voor leerkrachten en leuk en leerzaam voor leerlingen. Het platform biedt een breed scala aan lessen, workshops en begeleiding om thema’s zoals afval, gezondheid, energie en vergroening op een praktische manier in het onderwijs te integreren. Leerkrachten kunnen direct aan de slag, zodat duurzaamheid een vast onderdeel wordt van het onderwijs en kinderen leren hoe ze kunnen bijdragen aan een groenere en gezondere wereld.