026 702 90 00
7

april

2023

Onderzoek belang groene schoolpleinen

Dat groene schoolpleinen gezond zijn voor kinderen en voor hun ontwikkeling, wisten wij al; daarom helpen we als Natuurcentrum Arnhem al jaren de scholen in Arnhem bij de ontwikkeling daarvan. Het belang ervan is nu door onderzoek nog eens bevestigd.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Leiden en Wageningen University and Research vatten het belang van groene schoolpleinen samen in vijf kernwaarden: 1) het faciliteren van divers gedrag en activiteiten, 2) het bieden van zintuigelijke en lichamelijke natuurervaringen, 3) het bieden van een herstellende omgeving, 4) het stimuleren van de biodiversiteit en 5) het bieden van een klimaatbestendige omgeving. Via deze vijf kernwaarden kunnen groene schoolpleinen bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Over deze vijf kernwaarden schreven de onderzoekers een artikel dat breed inzicht geeft in de potentie van groene schoolpleinen.

Samen met andere NME-centra helpen we als Natuurcentrum Arnhem de universiteiten bij dit onderzoek en kwaliteitsverbetering van groene schoolpleinen. Nieuwsgierig naar het gehele (Engelse) artikel? Lees het artikel 

Wil jij ook aan de slag met een groen schoolplein, maar weet je niet goed hoe? Neem dan contact op met ons Adviseur Groene Schoolpleinen Geert Koning.


Ontdek de natuur