026 702 90 00
10

april

2018

Rekenen in de buitenlucht

Leerkrachten willen graag vaker buiten lesgeven. Echter blijkt dat in de praktijk lastiger dan gedacht. Het kost te veel voorbereidingstijd, het schoolplein is niet geschikt, het past niet in de methode of er is gebrek aan lesmateriaal. Zomaar wat voorbeelden van obstakels die in de weg kunnen zitten. Toch hoeft een uitdagende buitenles geven helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Om dat te bewijzen trakteerden we vandaag 350 leerlingen van de Lea Dasbergschool op een leerzame ochtend in de natuur!

Vol verwachting en in spanning zitten de leerlingen ons ’s ochtends op te wachten. Het is 10 april, Nationale Buitenlesdag, en dat betekent even lekker dat klaslokaal uit. “Wie houdt er van rekenen?” vraagt Anneloes Louwerse van Natuurcentrum Arnhem. Een paar kinderen steken twijfelachtig hun handen in de lucht. ‘En van taal dan?‘ De opgestoken vingers verdwijnen. ‘Wie houdt er dan van buitenspelen?’ Een oorverdovend ‘JAAAAAAH!’ is het gevolg.

Kinderen werken samen

Met leerlingen naar buiten toe om ze meer te leren over de natuur is iets wat op de Lea Dasbergschool in Arnhem-Zuid al regelmatig gedaan wordt. Maar buiten een andere les organiseren, zoals een reken- of taalles, dat gebeurt nog niet zo vaak. En dat is jammer, vindt leerkracht Niels, want volgens hem hebben buitenlessen veel voordelen: “Het rendement van buiten les geven is vele malen hoger. Tijdens de les hoor je stil te zitten en moet je luisteren. Dat is voor sommige leerlingen heel lastig. Buiten hoeft dat niet en kunnen ze lekker uitrazen. Hierdoor zijn ze veel geconcentreerder met de lesstof bezig. En na een buitenles zitten ze uiteindelijk weer scherper in de klas”

Maar hoe doe je dat dan? Rekenen geven in de buitenlucht? Natuurcentrum Arnhem bedacht er iets op. We ontwikkelden ‘Even d’r uit!’; een set leskaarten met korte en inspirerende opdrachten voor in de natuur. Op álle vakgebieden. Rekenen, taal, maar ook muziek, filosofie, biologie en techniek komen aan bod. Afgelopen weken gingen studenten van Helicon Velp met de opdrachtkaarten aan de slag om de leerlingen van de Lea Dasbergschool vandaag een onvergetelijke ochtend te bezorgen.

Kinderen doen oefeningen

En met succes. Spoorzoeken, dieren uitbeelden, boomtikkertje, muziek maken met voorwerpen uit de natuur en rekenen met stokjes… De hele ochtend werd er uitbundig gespeeld en geleerd. Voor de studenten van Helicon was het vooral een leerzame les in organiseren en improviseren. Studente Caroline: “Ik vond het ontzettend leuk om te doen. Kinderen zitten tegenwoordig veel te veel binnen achter telefoon of tablet. Ik hoop dat ik vandaag met mijn les heb laten zien dat er buiten volop leuks te beleven valt!”

En de leerkrachten? Die gingen vol inspiratie terug naar de klas. “Het leuke aan lesgeven met de Even d’r uit! kaarten is dat je geen voorbereiding nodig hebt. In plaats van een dik praktijkboek door te spitten, pak je de opdrachten erbij en je les is klaar,” aldus juf Marlies.

Meer weten over Even d’r uit!? Kijk dan op onze website.

Even d'r uit kaarten Buitenlessen

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van IVN Nederland en Jantje Beton.