026 702 90 00
6

september

2021

Verspillingsvrije week

Van 7 tot 13 september is het Verspillingsvrije week. Natuurcentrum Arnhem is partner van de Verspillingsvrije week. Vanaf dinsdag 7 september staan onze boerderijwinkels daarom in het teken van duurzaam koken en niets verspillen. Kom kijken, leren en uitproberen!

Hieronder alvast wat handige tips voor thuis:

 

Tip 1: kook met restjes

Van restjes kan je heel gemakkelijk een lekker nieuw gerecht maken. Zorg dat je altijd een paar basis ingrediënten huis hebt, zoals eieren , pasta en/of bloem. Bak dan bijvoorbeeld groenten van de dag ervoor, samen met wat eieren en kaas, tot een heerlijke groente-omelet. Of;  maak er heerlijke groentepannenkoekjes van: gezond, lekker en heel kindvriendelijk!

Tip 2: varieer en combineer slim

Door ingrediënten slim te combineren kan je dezelfde verse groenten een paar keer eten (en dus niets verspillen!). Er zijn bijvoorbeeld eindeloos veel verschillende (eenpans-) gerechten mogelijk met wat basis ingrediënten, zoals pasta, rijst of couscous en verschillende smaakmakers!

Bijvoorbeeld dag 1: prei en courgette + pasta + olijfolie + kookroom + oregano en peper en zout = een heerlijke mediterraanse pasta! Ook lekker met wat gehakt erdoor…

En de dag erna wat meer oosters met dezelfde groenten: prei en courgette + couscous + kokosolie + feta + walnoten + citroensap en gember (-siroop) = een gezonde roerbak schotel! Ook lekker met wat vis erbij…

Tip 3: bewaar!

Wie wat bewaart die heeft wat… en hoeft niets te verspillen! Lang bewaren kan door fermenteren, inmaken of pekelen. Ingemaakte groenten uit onze moestuin zijn vanaf heden weer te koop in de boerderijwinkels.

 

Meer weten over duurzaam koken en niets verspillen? Kom van 7-13 september naar onze boerderijwinkels: die staan dan helemaal in het teken van de Verspillingsvrije week.

Voor nog meer tips en recepten: schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Ontdek de natuur


Ga naar de inhoud