026 702 90 00
6

maart

2020

Voorbereidingen Afvalestafette in volle gang

Het is bijna zover. Van 16 t/m 21 maart gaat de Afvalestafette weer door Arnhem. In deze week zetten zoveel mogelijk stadsgenoten zich in voor een schone stad door, met grijpers en zak, zwerfafval te lijf te gaan. Want zwerfvuil is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor de natuur.

De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de gemeente. Ingrid Hoffmann, Coördinator Educatie bij Natuurcentrum Arnhem vertelt: “In de week van de Afvalestafette komen scholen, verenigingen, bso’s, kinderwijkteams, bedrijven en buurtbewoners in actie voor een schone stad door met knijpers zwerfafval te rapen. Het mooie aan deze week van samenwerking is dat er een discussie op gang komt. Deelnemers raken in gesprek, ook met voorbijgangers, over hoe het toch komt dat mensen afval niet gewoon in een afvalbak gooien? Die discussie en de bewustwording die daaruit voortvloeit, juichen wij enorm toe.”

Een belangrijk onderdeel van de Afvalestafette is educatie. Op de deelnemende scholen zijn we deze week begonnen met de eerste lessen en activiteiten over zwerfafval. Want wat is zwerfafval eigenlijk? Hoe voorkom je het en hoe ruim je het op? Door samen aan de slag te gaan met afval creëren we bewustwording, betrokkenheid en motivatie om zwerfafval te verminderen.

Iedere dag worden er door de hele stad tal van activiteiten georganiseerd. “Vorig jaar wisten we met ruim 2100 deelnemers, waaronder 1800 basisschoolleerlingen,  21,5 kuub afval (350 vuilniszakken!) op te halen. Dit jaar hopen we op nog meer deelnemers! We roepen zeker ook bedrijven op zich aan te sluiten.  Door zelf een actie op te zetten of samen met een groepje collega’s en een schoolklas de wijk in te gaan. Alles is mogelijk. Zo werken we samen aan het schoonhouden van onze stad” aldus Hoffmann.

Het KinderWijkTeam loopt net als de andere weken in het jaar door de verschillende wijken van Arnhem om afval te ruimen. Het opgehaalde afval wordt verzameld op Stadsboerderij de Korenmaat. Hier organiseert het KinderWijkTeam een week lang de RecycleFabriek, waar het opgehaalde afval gescheiden en creatief verwerkt zal worden.

Aanmelden
Wil je ook meedoen? Alleen of met je school, klas, bedrijf, buren of vereniging? Klik dan hier voor het aanmeldformulier. Je kan je eigen actie aanmelden of aansluiten bij een bestaande actie. Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam kunnen materialen leveren, zoals grijpers, handschoenen en vuilniszakken.

Stand
Benieuwd hoeveel afval er opgeruimd wordt? Op www.natuurcentrumarnhem.nl zal dagelijks de actuele stand van het opgehaalde afval worden bijgehouden. Ook is de stand te zien op de actie-barometers die op meerdere plekken in de stad zullen staan, waaronder Molenplaats Sonsbeek, Stadsboerderij Presikhaaf en Stadsboerderij de Korenmaat. Op zaterdag 21 maart om 15.30 uur wordt de eindstand bekendgemaakt op Stadsboerderij de Korenmaat aan de Marius van Beeklaan 5.

 


Ontdek de natuur