026 702 90 00

Paardenbloem

Iedere laatste zondag van april is het de Nationale Dag van de Paardenbloem. Via #dagvandepaardenbloem roepen we die dag iedereen op de paardenbloem in het zonnetje te zetten. Waarom zo’n doodgewone plant, zul je je misschien afvragen? Er zijn vele honderden soorten paardenbloemen. Helaas wordt de paardenbloem steeds minder gezien. Veel soorten worden bedreigd of zijn uitgestorven. En dat is funest voor de biodiversiteit. Speciaal voor de Nationale Dag van de Paardenbloem hebben we een leuk Doe-blad gemaakt, waarmee kinderen de bijzondere eigenschappen van de paardenbloem van dichtbij kunnen ontdekken.

Download het Doe-blad

De Paardenbloem komt er qua reputatie tamelijk bekaaid vanaf. Ze worden door velen slechts gezien als onkruid, terwijl het niet alleen een veelzijdige, maar ook een gezonde en heilzame plant is. Wist je dat uit het sap van de plant rubber gemaakt kan worden? En wist je dat je paardenbloemen ook kunt eten? Je kan er allerlei lekkers mee maken, zoals limonade, geneeskrachtige thee, koffie, gelei of een omelet. En dat is nog maar een kleine greep uit alle bijzondere eigenschappen die deze plant kent. Speciaal voor de Nationale Dag van de Paardenbloem hebben we een leuk Doe-blad gemaakt, waarmee kinderen de paardenbloem van dichtbij kunnen ontdekken. Download hier het Doe-blad de Paardenbloem.

Op de bres voor de Paardenbloem

“Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor”, vertelt paardenbloemenexpert Karst Meijer van Herbarium Friscum. Als het aan Karst ligt, stoppen we met dat oeverloze maaien van bermen en velden en laten we de paardenbloem weer gewoon stáán. “Trouwens, dé paardenbloem bestaat niet. Nederland kent ruim 250 soorten. Zag je vroeger een compleet geel gekleurd weiland, dan stonden daar niet één soort, maar wel zestig verschillende varianten in”, aldus Karst. Tijd dus om deze ondergewaardeerde plant de aandacht te geven die het verdient, vond ook Natuurcentrum Arnhem.

Samen met Ruimtekoers, de Onkruidenier en Taraxacum Nederland roepen we daarom de laatste zondag van april uit tot Nationale Dag van de Paardenbloem.

Doe mee via #dagvandepaardenbloem

Om te weten hoe het gaat met de paardenbloem in Arnhem willen we een digitaal paardenbloemenarchief maken. Hiervoor vragen we stadsgenoten om een foto te maken van paardenbloemen in jouw omgeving en deze te delen op Instagram of Facebook via #dagvandepaardenbloem. Het volgende is daarbij belangrijk:

  • Stap 1: Neem een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal, misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ – wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis.
  • Stap 2: Maak één foto van de zijkant van de plant én één foto van bovenaf, zodat het totale blad rozet zichtbaar is!Paardenbloem
  • Stap 3: Wil je de juiste naam van jouw paardenbloem erbij plaatsen? Dat kan! Op deze website vind je de naam van jouw paardenbloem. Tot welke sectie behoort jouw vondst?
  • Stap 4: Vervolgens plaats je de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie, eventueel de juiste naam (als je die gevonden hebt natuurlijk!) en gebruik de hashtag: #dagvandepaardenbloem. Zo maken we samen een digitaal paardenbloemenarchief.

Meer weten over de Paardenbloem?

Kijk dan eens op de website van Taraxacum Nederland.


Wist je dat...

Er drie soorten bijen in een bijenkast wonen?
Wil je meer weten?
Een egel een roofdier is?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Deel je auto met een ander!

Heb je niet zo vaak een auto nodig? Deel je auto dan met een ander! Fijn voor je portemonnee en beter voor het milieu… Er zijn verschillende auto-delen websites.

Groene tips

Ontdek de natuur