026 702 90 00

De Afvalestafette

Jaarlijks gaat in (de tweede of derde week van) maart de Afvalestafette door Arnhem. In deze week zetten zoveel mogelijk scholen en BSO’s zich in voor een schone stad door, gewapend met grijpers en zak, zwerfvuil te lijf te gaan. Ons doel? Een 100% zwerfafvalvrije stad. Want zwerfafval is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor de natuur. Doe je ook mee met je klas of (hele) school? Groot of klein, iedereen kan een steentje bijdragen. Want alleen als we de handen ineenslaan, wordt Arnhem écht schoon. Meld je aan via de NME-Gids.

Samen tegen zwerfafval

Jorik van der Hoeven van Natuurcentrum Arnhem vertelt: “Zwerfvuil ontstaat grotendeels door onverschilligheid. Door mensen die zich niet verbonden voelen met hun omgeving. Deze vervuiling zorgt ervoor dat bewoners zich minder prettig en veilig voelen in hun wijk. Daarnaast is de impact op de natuur groot en de gevolgen zijn vaak op lange termijn nog merkbaar, ook voor onszelf. Maar dat kan gelukkig ook anders: Met de Afvalestafette laten we zien dat er met een positieve, betrokken en actieve houding veel te bereiken is. Arnhem is een mooie en groene stad en dat is iets waar we ons samen met inwoners, scholen en bedrijven voor willen inzetten”.

Scholen die meedoen aan de Afvalestafette krijgen een digitale les opgestuurd als voorbereiding. Natuurcentrum Arnhem komt op de dag zelf naar de school toe met materiaal en neemt het afval na afloop van de opruimactie(s) direct weer mee.

De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de gemeente.


Ontdek de natuur