026 702 90 00

Doe mee aan de Afvalestafette

Van 14 t/m 19 maart gaat de Afvalestafette weer door Arnhem. In deze week zetten zoveel mogelijk stadsgenoten zich in voor een schone stad door, gewapend met grijpers en zak, zwerfvuil te lijf te gaan. Ons doel? Een 100% zwerfafvalvrije stad. Want zwerfafval is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor de natuur. Doe je mee? Groot of klein, iedereen kan een steentje bijdragen. Want alleen als we de handen ineenslaan, wordt Arnhem écht schoon. 

Samen tegen zwerfafval

Jorik van der Hoeven van Natuurcentrum Arnhem vertelt: “Zwerfvuil ontstaat grotendeels door onverschilligheid. Door mensen die zich niet verbonden voelen met hun omgeving. Deze vervuiling zorgt ervoor dat bewoners zich minder prettig en veilig voelen in hun wijk. Daarnaast is de impact op de natuur groot en de gevolgen zijn vaak op lange termijn nog merkbaar, ook voor onszelf. Maar dat kan gelukkig ook anders: Met de Afvalestafette laten we zien dat er met een positieve, betrokken en actieve houding veel te bereiken is. Arnhem is een mooie en groene stad en dat is iets waar we ons samen met inwoners, scholen en bedrijven voor willen inzetten”.

Aanmelden

Wil jij je inzetten voor een schone stad? Alleen of met je gezin, school,

klas, bedrijf, buren of vereniging? Vul dan het aanmeldformulier in onderaan deze pagina. Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam kunnen materialen leveren, zoals grijpers, handschoenen en vuilniszakken.

Particulieren

Als particulier kan je op twee manieren meedoen.

Kinderen ruimen zwerfafval op

  1. Zelf een opschoonactie organiseren: Meld jouw actie aan via onderstaand aanmeldformulier. Vervolgens kan je in de week voorafgaand aan de Afvalestafette een setje materialen (grijper, afvalzakken en ring) ophalen op een van onze stadsboerderijen.
  2. Aansluiten bij een opschoonactie in jouw wijk: Kijk op hetkinderwijkteam.nl/afvalestafette of er in jouw wijk een actie wordt georganiseerd en schrijf je ook in!

Bedrijven

Wij zoeken bedrijven die hun krachten willen bundelen en hun verantwoordelijkheid willen nemen in de strijd tegen zwerfafval. Wil jij met jouw bedrijf graag je betrokkenheid tonen bij de buurt en meewerken aan het schoon houden van de stad? Meld je dan aan!

Zo werkt het

Bedrijven die zich hebben aangemeld ontvangen de ‘Afvalestafette-Doorgeef-Ton’. Hierin zitten materialen als grijpers, afvalringen, handschoenen en afvalzakken om zelf een opschoonactie te organiseren met collega’s in de week van de Afvalestafette. Aan het eind van de actieweek wordt de doorgeef-ton door alle deelnemers uitgereikt aan een volgend bedrijf naar keuze. Deze geven de ton vervolgens op een zelf gekozen moment weer door aan een volgend bedrijf enzovoort. Zo wordt het stokje steeds weer doorgegeven zoals het hoort bij een echte estafette en komt een zwerfafvalvrij Arnhem steeds dichterbij.

TIP: Opschoonacties door bedrijven kunnen het hele jaar door uitgevoerd worden, dus ook buiten de actieweek om.

Scholen

Meld je je aan namens een school? Mail dan naar jorik.van.der.hoeven@natuurcentrumarnhem.nl  Wij nemen z.s.m. contact met je op.

Zwerfafvalpas aanvragen

Ben je enthousiast geworden en wil je de rest van het jaar ook je eigen buurt schoon houden? Vraag dan een zwerfafvalpas aan bij de gemeente. Houders van de pas kunnen vanaf 1 april bij Natuurcentrum Arnhem een grijper en ring in bruikleen krijgen om zelf een opruimactie te organiseren.

De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de gemeente

Stand

Benieuwd hoeveel afval er opgeruimd wordt? Op deze website en onze Facebookpagina zal dagelijks de actuele stand van het opgehaalde afval worden bijgehouden. Op zaterdag 19 maart om 15.30 uur wordt de eindstand via onze website bekendgemaakt.

Groepsfoto Afvalestafette

 


Ontdek de natuur