Je kan er eindeloos mee variëren: sla. Vers uit te tuin, te combineren met allerlei groenten en verse kruiden.
Een simpele basis
Begin met een simpele basis: een groene salade met verse kruiden.
Wat heb je nodig voor deze basis:
Was de sla en kruiden en hak in grove stukken. Besprenkel met wat olie, citroensap en honing. En klaar alweer: dit is de basis voor jouw salade!
Varieer erop los!
Aan deze simpele basis (die ook zonder toevoegingen al heerlijk smaakt) kan je van alles toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan bietjes! Of varieer met een gekookt eitje, tomaat, komkommer, radijs, paprika, mais: heerlijk fris en zomers. Voor wat extra vulling kan je bijvoorbeeld ook nog couscous, peulvruchten, pitten of noten, rijst of pasta toevoegen: een volledige lunch. Tja, wat kan er eigenlijk niet door een salade?
Nog duurzaam ook…
Met een eenvoudige (maar oh zo smaakvolle) basis-salade kan je ook nog eens de restjes uit jouw koelkast opmaken. Want heb je groente over van de vorige dag? Meng het door de basis-salade en je hebt een heerlijke maaltijdsalade. Gezond, lekker en dus nog duurzaam ook!
Eet smakelijk!
Voor 2 personen heb je nodig:
Zo maak je het:
Maak eerst de dressing van de koolzaadolie, azijn en mosterd. Goed door elkaar roeren. De koolrabi en komkommer wassen, schillen hoeft niet. Snijd ze in kleine reepjes of blokjes. Roer de dressing erdoor. Knip de kruiden fijn en bestrooi de koolrabi en kommer ermee. Garneer de salade met gehalveerde sherry- tomaten . Tot slot, bestrooi ze met de koolzaadbloemen.
Eet smakelijk!
Tip vooraf: dit gerecht is lekker als vulling op een groentepannenkoek (of wrap), die je eerst besmeert met hummus.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
Zo maak je het:
Haal de buitenste lelijke bladeren van de kool. Halveer de kool, snijd de harde kern eruit. Snijd de kool in flinterdunne reepjes. Roer voor de dressing de mayonaise, yoghurt, mosterd en honing door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
Snijd de tomaten in parten. Halveer de Amsterdamse uien.
Schep de dressing door de spitskool. Meng met de tomaten, Amsterdamse uien en appelblokjes.
Doe in een mooie schaal en decoreer met bloemblaadjes van bijv. Goudsbloem, Driekleurig viooltje, Oost – Indische kers bloemen of Dahliablaadjes.
Eet Smakelijk!
Dit heb je nodig
Voor het vullen van 2 weckpotten van 1 liter
Zo maak je het
Snijd de halve kool in dunne slierten. Vul 2 gesteriliseerde weckpotten tot 1 centimeter onder de rand met de gesneden kool. Doe zoveel mogelijk kool in de pot, want de kool slinkt later nog.
Kneus het venkelzaad en mosterdzaad in een vijzel of plet met de achterkant van een vork. Breng het water, de azijn en de suiker in een pan aan de kook. Voeg het venkelzaad en mosterdzaad toe en haal van het vuur. Kruid de vloeistof met peper en zout naar smaak.
Vul de potten helemaal af met de vloeistof. Doe de weckpot voorzichtig dicht en raak de binnenkant van het deksel niet meer aan met je handen. Pak de bovenkant van de deksel dus bijvoorbeeld vast met een schone theedoek. Laat de potten eerst buiten de koeling afkoelen. Hierna zijn de potten met witte kool in zoetzuur, mits goed steriel gewerkt, weken in de koeling te bewaren. De kool is direct eetbaar, maar wordt na een paar dagen nog lekkerder. Deze kool in zoetzuur is lekker als bijgerecht bij een rijstgerecht, bij vlees of lekker door een salade.
Tip: ditzelfde proces kan je herhalen met andere soorten groenten zoals bijvoorbeeld; dun gesneden rode kool, plakjes courgette, plakjes koolrabi enz. Je kan ook variëren met de kruiden (denk aan kurkuma, tijm, dragon of knoflook toevoegen).
Dit heb je nodig voor 4 personen:
Zo maak je het:
Was de pompoen goed schoon en snijd in grote stukken (de schil kan je ook eten). Snijd de tomaten in blokjes. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd of scheur in grove stukken. Snijd de uien in ringen of stukken en hak of pers de knoflooktenen fijn.
Verwarm de koolzaadolie in een diepe, grote pan. Fruit hierin de uien en knoflook. Voeg hierna de stukken pompoen en de paddenstoelen toe en bak even mee.
Als de paddenstoelen bruin zijn roer je de tomatenpuree en de tomaten blokjes erdoor en blus je af met de rode wijn.
Schil en snijd de wortel in stukken en voeg deze toe aan de pan. Voeg nu ook de gedroogde kruidenmix en de laurierblaadjes toe. Schenk er eventueel wat water bij, zodat alles helemaal onder ligt. Verkruimel de bouillonblokjes erbij en laat het stoofpotje ongeveer 15-20 minuten koken, totdat je een mooie dikke saus hebt.
Verwijder voor het opdienen de laurierblaadjes en strooi er wat fijn gesneden, verse peterselie overheen.
Tip: dit recept is heerlijk bij aardappelpuree, rijst of (plat) brood.
Eet smakelijk!
(Met dank aan: pompoenparadijs)
Dit heb je nodig:
Zo maak je het:
Verhit de olie en fruit hierin de ui circa 4 minuten. Voeg de knoflook en kerriepoeder toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de pompoen toe en bak een paar minuten mee. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de pompoen circa 20 minuten zacht koken met het deksel op de pan. Pureer de soep met een staafmixer glad en romig en breng op smaak met zout en peper. Schenk de soep in kommen, verdeel de crème fraîche erover en bestrooi de soep met de bieslook. Lekker met een kaasstengel of courgette koekjes (zie recept hieronder) erbij!
Tips: de bieslook kan je ook vervangen voor peterselie. Voor een romige soep pureer je de crème fraîche mee; zo krijg je een zachte soep die daarmee meer geschikt is voor kinderen. Wil je meer pit? Gebruik dan een keer een scherpere of meer kerrie en maak af met een mespunt sambal of een eetlepel curry pasta.
Eet smakelijk!
Dit heb je nodig:
Zo maak je het:
Rasp paprika, courgette en ui, pers de knoflook, meng alles door elkaar, voeg ei, bouillon poeder, peper, kerrie en kaas toe en meng door elkaar. Het mengsel is nu vrij vochtig, voeg ruim havervlokken en meel toe en roer door elkaar. Laat het mengsel 10 minuten staan. Roer daarna nogmaals, de vlokken en het meel hebben het vocht opgenomen en je hebt nu een stevige beslag, nog te dun voeg nog wat meel/vlokken toe.
Neem een pan met een dikke bodem, zet deze op een middel hoog vuur, giet hier een ruime laag olie en laat goed heet worden. Neem een eetlepel en schep vier hoopjes in de pan en druk plat, bak de koekjes goud bruin aan beide zijde. Warm heerlijk bij de maaltijd en koud als snack bij de borrel.
Eet smakelijk!!
Voor 2 personen heb je nodig:
Zo maak je het:
Schil en kook 1 kg aardappels beetgaar en laat deze afkoelen. Snijd de aardappels in blokjes als ze zijn afgekoeld. Snijd 1 bosje radijsjes in plakken en 3 lente-uitjes in dunne ringen. Roer in een kom ½ eetlepel grove mosterd, 4 eetlepels mayonaise en 4 eetlepels crème fraîche room tot romige saus. Schep in grote kom de aardappelblokjes, radijsjes, lente-uitjes en romige saus door elkaar. Versnipper de verse kruiden. Garneer de salade met de verse kruiden en de zonnebloempitjes. Eet smakelijk!
Geef spullen die nog goed zijn (meubels, boeken, kleding) door
Bijvoorbeeld aan een kringloopwinkel of kijk eens op: Gratisaftehalen.nl, Ruilen.nl en Peerby.com