Tuinieren op De Korenmaat

Vanaf april tot in september wordt er door kinderen op het tuincomplex van de stadsboerderij De Korenmaat getuinierd. Er zijn 20 tuinen van ongeveer 10 vierkante meter beschikbaar voor kinderen uit groep 6 en 7. Zij krijgen iedere week anderhalf uur tuinles. Zo leren ze bijvoorbeeld welk gereedschap ze moeten gebruiken en welke planten en zaden je nodig hebt.

In het begin van het tuinseizoen zijn de kinderen vooral bezig met het praktische tuinwerk, om zoveel mogelijk voor de zomervakantie te kunnen oogsten. Later in het seizoen is er tijd om aandacht te besteden aan wat er nog meer in en rondom de tuin en de boerderij te ontdekken valt. Dat kunnen zijn: het weer, gereedschap, grond, compost, voeding en kleine beestjes.

We verwachten van de kinderen dat ze trouw iedere week hun eigen tuin komen verzorgen, maar ook een handje helpen daar waar het nodig is bij collega tuinders. De oogst gaat uiteraard mee naar huis. Zo zal menig ouder zich verbazen en verheugen over de geweldige oogst en het schattige bosje bloemen dat ze vol trots mee naar huis nemen. In de zomervakantie kan de tuin niet zonder verzorging. Daarom is er ook dan iedere week gelegenheid om te tuinieren. Je mag daarbij natuurlijk hulp inroepen van buren, familie en vrienden. Zo kan menig opa en oma zijn/haar hart weer eens ophalen in het tuintje van hun kleinkind. Handig hoor, opa’s en oma’s.

Normaal zijn de tuinen niet voor het publiek toegankelijk, maar als het hek openstaat kun je een kijkje gaan nemen.