026 702 90 00

Van molenschuur tot bezoekerscentrum

Verhalen van Sonsbeek #3

De prachtige witte boerderij aan de rand van Park Sonsbeek: Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek is voor veel Arnhemmers een vertrouwd en kenmerkend stadsgezicht. Maar wist je dat er achter deze historische schuur een bijzonder verhaal schuilt?

In ons vorige verhaal schreven we over familie Van Silfhout die de Witte Watermolen bijna 100 jaar in bedrijf heeft weten te houden. Zoals je vast wel weet bevindt zich naast de molen een grote schuur waar ons bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek tegenwoordig is gehuisvest.

De grote schuur werd door de molenaar jarenlang voor diverse doeleinden gebruikt. Zo stonden er koeien, varkens, paarden en kippen en werd het bovengedeelte gebruikt voor de opslag van graan en stro. Uiteraard was de schuur hiermee ook de ultieme speelplaats voor de kinderen van de molenaar. De Saksische schuur is van het type ‘Hallehuis’ en werd midden 17e eeuw gebouwd naar schatting van de houten constructie. Wie van binnen wel eens de originele balken heeft bestudeerd kan zien dat ze gemerkt zijn; een stukje duurzaamheid pur sang! Het hout was na de grote renovatie van 1965 zelfs nog zo sterk dat bij de verbouwing in 1983 werd besloten om verdiepingsvloeren op de balken aan te brengen. Later is er nog eens een uitbreiding gepleegd, waarmee de schuurruimte nu voor 100% benut lijkt.

Begin jaren ’80 maakten het Rijk, de Provincie en de gemeente Arnhem zich hard om de oude molenschuur nieuw leven in te blazen en er een bezoekerscentrum te openen voor Park Sonsbeek. De molenschuur moest natuurlijk wel flink verbouwd worden voor dit plan.  Bezoekerscentrum de Watermolen opende haar poorten in september 1983 als eerste stedelijke bezoekerscentrum in Nederland. Het jaar dat Arnhem 750 jaar stadsrechten vierde was uitverkoren om de opening van het bezoekerscentrum te verrichten, wat ook lukte. Het plan was om te werken met een grote groep vrijwilligers en enkele betaalde krachten, die zich met name zou richten om de bezoekers bewust te maken van hun omgeving.

Tot op de dag van vandaag is deze formule onveranderd gebleven en is de oude molenschuur een bijzondere ontmoetingsplek voor iedereen die wil genieten en meer wil weten van Park Sonsbeek


Meer Verhalen van Sonsbeek