Bij Natuurcentrum Arnhem streven we naar een duurzame bedrijfsvoering en we willen dit graag met onze bezoekers delen. Een prachtig voorbeeld hiervan zijn onze duurzame stadsboerderijen. Hieronder lees je welke innovatieve technieken we gebruiken, zoals zonne-energie en waterbesparende systemen. Maar nóg veel leuker: bezoek zelf onze stadsboerderijen en ontdek hoe jij een positieve impact kunt hebben op onze prachtige stad Arnhem.
Onze stadsboerderijen worden biologisch beheerd en hebben het SKAL-keurmerk. Dit betekent dat we op een zo biologisch en duurzaam mogelijke manier ons bedrijf runnen.
Ons afval wordt gescheiden, zowel in de gebouwen als op het terrein. Zwerfafval op de terreinen wordt geregeld verwijderd.
Stadsboerderij Presikhaaf is sinds 2015 de eerste stroomneutrale stadsboerderij van Nederland! Door middel van de plaatsing van 120 zonnepanelen en het vervangen van alle lampen door duurzame verlichting op de stadsboerderij, voorziet Natuurcentrum Arnhem volledig in haar eigen stroombehoefte. Stadsboerderij Presikhaaf bespaart met de duurzame maatregelingen maar liefst 36.600 kWh per jaar. Dit komt overeen met 20.500 kg CO2. Er zouden maar liefst 1030 bomen nodig zijn om deze CO2 uitstoot te compenseren! Als je deze bomen zou planten dan heb je daar 4 voetbalvelden voor nodig.
Stadsboerderij de Korenmaat wekt nu al haar stroom op door middel van een eigen zonneveld. Slim Opgewekt plaatste maar liefst 180 zonnepanelen in veldopstelling op het weiland bij de Korenmaat. Voor het zover was moesten heel wat drempels worden overwonnen.
Naast de aanleg van het zonneveld zijn ook alle conventionele lampen vervangen door zuinige ledlampen. Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart Stadsboerderij de Korenmaat elk jaar 53.700 kg grijze stroom. Dit komt neer op zo’n 30.100 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Als de stadsboerderij niet zou verduurzamen, maar wel deze uitstoot zou willen compenseren, zouden er ruim vijf voetbalvelden vol geplant moeten worden met 1.500 volwassen eiken.
Hoeveel zonnestroom de zonnepanelen op onze stadsboerderijen precies opwekken kunnen bezoekers live zien op de beeldschermen die op het erf staan. De opgewekte stroom, wordt op het scherm vertaald naar de tijdsduur dat je er bijvoorbeeld een biggenlamp, grasmaaier of heggenschaar voor kunt gebruiken. Super interessant en leerzaam dus!
Natuurcentrum Arnhem investeert al enige tijd in duurzame energie-oplossingen. Op onze stadsboerderijen hebben we o.a. diervriendelijke ledverlichting op de parkeerplaatsen, stand-alone zonnepanelen op het erf waar bezoekers hun mobiele apparaten kunnen opladen en laadpalen voor elektrische auto’s en e-bikes.
(Drink)watergebruik beperken we zoveel mogelijk met waterzuinige apparaten en waterspaarders op de toiletten. Het regenwater op onze terreinen wordt zoveel mogelijk in de grond geleid en niet in het riool. Maak eens een rondje over onze boerderijen en let op de afgekoppelde regenpijpen, groenstroken langs de verharding en het gebruik van regenwater voor het bewateren van planten (regenton), de eendenvijver en het duivenbad.
Op Stadsboerderij de Korenmaat is al een aantal jaren een zogenaamd helofytenfilter in werking. Hierbij wordt huishoudelijk afvalwater gezuiverd door het door een rietveld te leiden. En dat geeft een fikse milieubijdrage.
Sinds 1 januari 2011 heeft Natuurcentrum Arnhem het Fairtrade keurmerk. Bij de inkoop van materialen (ook voor de lessen) houden we rekening met duurzaamheid. In de kantines en vergaderzalen gebruiken wij Fairtrade-producten en schoonmaakmiddelen zijn milieuvriendelijk. Ook bij de inkoop van kantoorartikelen letten we op de duurzaamheid. Zo leveren wij een bijdrage aan de verspreiding van eerlijke producten waar de makers een goede prijs voor krijgen.
Meer informatie over Fairtrade Arnhem.
Voor de ritten in de stad gebruiken we zoveel mogelijk onze twee electrowagens. Hiermee rijden wij tussen onze locaties en vervoeren wij ook vracht. De electrowagens worden opgeladen met zonne-energie. Verder hebben we dienstfietsen die medewerkers moet stimuleren met de fiets te gaan.
We maken deel uit van het Platform Arnhem Klimaatbestendig, samen met CASA (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem), Gemeente Arnhem, Netwerk Groen Arnhem, Le Far West landschapsarchitectuur en Waterschap Rivierenland en Waterschap Rijn en IJssel.
Gebruik een deksel tijdens het koken
Lekker koken? Doe een deksel op de pan. Het is sneller klaar en het scheelt je veel energie.