026 702 90 00

Tips voor thuis

Hoe kan je zelf thuis met duurzaamheid aan de slag? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.


Circulair


Schaf alleen een nieuwe mobiel aan als het nodig is

In een mobiel zitten zo’n 40 verschillende mineralen en metalen in. Koop een duurzame mobiel, bijv. een Fairphone. En lever je oude mobiel in zodat de metalen hergebruikt kunnen worden.


Geef spullen die nog goed zijn (meubels, boeken, kleding) door

Bijvoorbeeld aan een kringloopwinkel of kijk eens op: Gratisaftehalen.nl, Ruilen.nl en Peerby.com


Voeding

Duurzaam eten in 7 stappen

Duurzaam eten is goed voor het milieu én je gezondheid. Maar hoe begin je? De 3 belangrijkste stappen die je kunt zetten zijn: minder vlees en meer plantaardig eten, minder voedsel verspillen en niet meer eten dan je nodig hebt. Bekijk deze 7 tips  om duurzamer te eten.

Gebruik een deksel tijdens het koken

Lekker koken? Doe een deksel op de pan. Het is sneller klaar en het scheelt je veel energie.

Koop lokale of regionale groente en fruit

Koop zoveel mogelijk groente en fruit uit de regio. Het vervoeren van voedsel vanuit Frankrijk kost minder energie dan vanuit Zuid-Afrika...

Koop verse groenten en fruit van het seizoen, liefst biologisch

Dit kan bij de boer vlakbij of op een streekmarkt. Zo voorkom je energieverslindend vervoer. Vaak is het ook verser. Door biologisch te kopen vermijd je het gebruik van bestrijdingsmiddelen.


Reizen

Deel je auto met een ander!

Heb je niet zo vaak een auto nodig? Deel je auto dan met een ander! Fijn voor je portemonnee en beter voor het milieu... Er zijn verschillende auto-delen websites.

Kies een vakantie dichtbij huis

Je hoeft niet altijd ver weg om te genieten. De Waddeneilanden, Veluwe, Achterhoek, Sallandse Heuvelrug, Rivierenland, de duinen... Er zijn ontzettend veel mooie plekjes met natuur en cultuur te ontdekken in Nederland!


Wonen

Houd je huis milieuvriendelijk schoon.

Poets met soda, azijn en groene zeep! Kies je daarnaast voor schoonmaakmiddelen met een erkend milieukeurmerk dan weet je zeker dat ze het milieu zo min mogelijk belasten. In Het Grote Poetsboek  kan je meer lezen over hoe je je huis duurzaam schoon houdt.   

Houd je huis koel in de zomer

En plaats beplanting voor je gevel en in je tuin. Bijvoorbeeld een wingerd, klimop of een laagstam appelboom. De vogels en insecten zijn hier ook blij mee!

Isoleer je huis

Isoleer je huis met radiatorfolie, spouwisolatie of isolerende ruiten en zie je energierekening dalen...


Water

Vang regenwater op in een regenton voor het begieten van planten

Dit water is bovendien beter voor de planten, doordat er minder kalk in zit.

Was met een volle machine

En was niet warmer dan nodig. Op 60 graden kost het 3 keer zoveel energie als op 30 graden; op 90 graden maar liefst 5 keer zoveel.

Douche niet te lang

Douche niet langer dan nodig en gebruik eventueel een douchetimer. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie, die nodig is om het water te verwarmen.


Tuin

Help vlinders en bijen!

Vlinders en bijen zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook erg nuttig! Plant daarom een vlinderstruik, lavendel of andere bloemen in je tuin! Let wel op dat deze planten onbespoten zijn...

Laat bladeren in je tuin liggen

In de herfst vallen de bladeren in je tuin, laat ze lekker liggen! Ze verteren en verdwijnen vanzelf. Dit zorgt voor een betere bodem, die minder snel uitdroogt. Ook de dieren profiteren hiervan!

Kies voor planten, struiken, bomen en aarde in je tuin

Haal waar mogelijk de tegels uit je tuin en vervang ze door planten, struiken, bomen en aarde. Regenwater kan hierdoor beter infiltreren en je krijgt meer dieren in je tuin. Tijdens een hete zomer blijven je huis en tuin koeler door de natuurlijke begroeiing. Inspiratie? www.arnhemklimaatbestendig.nl