Zijn er op jouw school plannen voor het herinrichten of vergroenen van het schoolplein? Maar weet je niet precies hoe te beginnen of hoe verder te gaan in het proces van ideevorming tot en met het gebruik? Dan kan Natuurcentrum Arnhem je helpen!
Een groen schoolplein…. waardevol voor de kinderen en je onderwijs! Een goed ingericht groen schoolplein heeft allerlei functies. Het is dus veel meer dan enkel ‘groen op je plein’! Op een groen schoolplein is plek voor onderzoekend en ervarend leren, toepassing van de lesstof, voor sociale-, emotionele- en motorische ontwikkeling, ontspanning en groenbeleving. Door meer groen neemt tevens hitteoverlast in de zomer af. Planten, struiken en bomen trekken vogels, beestjes en insecten aan. Het draagt dus ook bij aan de biodiversiteit. Doordat kinderen in contact komen met de natuur zijn ze later meer geneigd er voor te zorgen. Heel duurzaam dus!
Kinderen bewegen veel meer op een groen en natuurlijk schoolplein. Ze ontwikkelen zich motorisch beter, leren risico’s inschatten en hebben vaker een gezond gewicht. Onderzoek laat zien dat op groene schoolpleinen minder gepest wordt en er een fijner socialer klimaat heerst. En een groen schoolplein ziet er natuurlijk veel aantrekkelijk uit.
Het zorgt ook voor een betere concentratie in de klas. Landelijk is er bovendien steeds meer ervaring met buiten les geven gerelateerd aan de kerndoelen. Sommige scholen zijn zelfs al officieel ‘Buitenwijzer-school’, waarbij elke groep elke dag minimaal een half uur buitenles heeft.
Natuurcentrum Arnhem adviseert en helpt je kosteloos om een groen schoolplein bij jou op school te realiseren. Er zijn veel aandachtspunten waar je nieuwe groene schoolplein aan moet voldoen. Natuurcentrum Arnhem heeft hierin veel ervaring opgedaan. Zowel in onze samenwerking met scholen en onderwijsinstellingen als met natuur- en duurzaamheidscentra in Nederland.
De door ons ontwikkelde ‘Kwaliteitstool Groen schoolplein’ geeft overzichtelijk de functies en mogelijke doelen van een groen schoolplein, helpt je keuzes te maken en geeft voorbeelden hoe dat concreet te realiseren is.
Contact onze Adviseur Groene Schoolpleinen en vraag de kwaliteitstool aan.
Het maken van een groen schoolplein is niet in één dag klaar. Ons ‘Stappenplan realisatie groen schoolplein’ helpt je bij de te nemen stappen.
Contact onze Adviseur Groene Schoolpleinen en vraag het Stappenplan aan.
Onze ‘Inspiratiemap Groen schoolplein’ met 300 kleurenfoto’s in 23 collages geven je rond 23 thema’s, zoals creativiteit, samen spelen, onderwijs en klimaatbestendigheid, alvast mooie voorbeelden. Deze inspiratiemap is te leen.
Onze leskist ‘Inspiratie Groene buitenruimte‘ is eveneens te leen. Deze omvat artikelen en boeken met voorbeelden van een groene buitenruimte.
Reserveer de inspiratiemap en de leskist online via de NME-gids.
Voor de ontwikkeling en aanleg is natuurlijk geld nodig. Gelukkig zijn er vele subsidiemogelijkheden, van bijvoorbeeld gemeente, Waterschappen, het rijksprogramma Jong Leren Eten en vele andere subsidieregelingen. Je kan indien gewenst ook gebruik maken van speciale ‘subsidiezoekers’: mensen die jou werk uit handen nemen en voor jou de subsidies aanvragen.
Zodra een groen schoolplein klaar is, kan het best even wennen zijn om je schoolplein te gaan gebruiken als educatieve ruimte. Het is zoeken naar hoe je je binnenlessen buiten kunt aanbieden en in het begin ervaar je mogelijk een drempel om het lokaal uit te gaan. Ook hier helpen we graag bij. Nieuw in ons aanbod is de mogelijkheid om met je team een workshop te volgen over het gebruik van een groen schoolplein. In de workshop ervaar je de vele mogelijkheden om meer buiten les te geven. In onze NME-gids vind je hier meer informatie over en kan je de workshop reserveren.
Een groen schoolplein kan een stuk dichterbij zijn dan gedacht. Onze adviseur groene schoolpleinen Geert Koning helpt je graag op weg. Neem contact op via Geert.Koning@natuurcentrumarnhem.nl, 026- 702 9016/ 06- 4070 8138. Hij komt graag bij je langs!
Gebruik een deksel tijdens het koken
Lekker koken? Doe een deksel op de pan. Het is sneller klaar en het scheelt je veel energie.