026 702 90 00

Schoolmoestuinieren

Als leerkracht weet je dat praktijkgericht leren belangrijk is. Maar hoe zorg je ervoor dat je leerlingen niet alleen op een leuke en leerzame manier kennis opdoen, maar zich ook breed ontwikkelen op alle belangrijke thema’s? Moestuinieren is een geweldige manier om dit te bereiken. Het is een praktische en zinvolle manier om niet alleen kennis over de natuur en gezonde voeding over te brengen, maar ook samenwerken, duurzaamheid en burgerschap. Het Programma Schoolmoestuinieren helpt je hierbij.

Schoolmoestuinieren is een programma van Natuurcentrum Arnhem, in samenwerking met gemeente Arnhem. Het programma focust op de brede ontwikkeling van kinderen door moestuinieren te integreren in het onderwijs en is ontworpen om jou als leerkracht te ontzorgen en te ontlasten. Het uitgebreide aanbod omvat een moestuinlesprogramma, professionele begeleiding, hoogwaardige materialen en deskundig advies, aangepast aan het leerplan van jouw school.

Zelfs als de ruimte op school beperkt is, staan we voor je klaar. We gaan actief samen met jouw school op zoek naar een geschikte locatie, zodat de vele voordelen van moestuinieren ook jouw leerlingen bereiken.

De voordelen van schoolmoestuinieren

Schoolmoestuinieren omvat:

  • Een uitgebreid lesprogramma dat aansluit bij de kerndoelen van het onderwijs
  • Gratis professionele begeleiding van ervaren moestuinexperts
  • Hoogwaardige materialen en gereedschappen
  • Deskundig advies over alle aspecten van moestuinieren

Door schoolmoestuinieren te integreren in jouw dagelijkse onderwijs creëer jij een blijvende impact in het leven van jouw leerlingen en help je ze op te groeien tot positieve, bewuste en verantwoordelijke wereldburgers.

Schoolmoestuinieren biedt leerlingen

  • Integraal Leren: In de moestuin begint anders leren. Het is een verrijking van het lesprogramma, waar kennis niet alleen uit boeken komt. Leerlingen ontwikkelen motorische, sociale vaardigheden en ontdekken de relatie tussen mens en natuur.
  • Levenslessen: In de moestuin groeien niet alleen planten, maar ook de brede ontwikkeling van kinderen. Ze leren belangrijke vaardigheden als samenwerken, respect voor hun omgeving en verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Motiverend onderwijs: Buiten is leren zoveel leuker. Moestuinieren motiveert leerlingen om te leren en maakt hen meer betrokken bij hun onderwijs.

Schoolmoestuinieren biedt leerkrachten

  • Ontzorging en Flexibiliteit: Wij regelen de praktische kant van het moestuinieren, zodat jij je kunt richten op je leerlingen. We bieden ook handvatten om schoolmoestuinieren in bestaande lesprogramma’s te verwerken, met flexibiliteit die past bij jouw specifieke behoeften en planning.
  • Borging van kerndoelen: Moestuinieren is een solide basis voor onderwijsdoelen, zoals rekenen, taal, burgerschap en duurzaamheid. Met schoolmoestuinieren veranker jij jouw kerndoelen in jouw dagelijkse onderwijs.
  • Verdieping van je vak: Moestuinieren is een unieke kans om je leerlingen te betrekken bij de natuur, hun zintuigen te prikkelen en hun creativiteit te stimuleren. Verrijk je lessen met deze waardevolle ervaring en geef je vak een extra dimensie.

Meer weten?

Wil je meer weten over schoolmoestuinieren? Neem dan contact op met coördinator Maike Nelissen via maike.nelissen@natuurcentrumarnhem.nl of 06 – 1783 8387. We helpen je graag om moestuinieren op jouw school te introduceren/structureel te integreren.


.


Veelgestelde vragen over moestuinieren op school