026 702 90 00
28

augustus

2020

3 kooktips tegen voedselverspilling!

Van 1-7 september is het verspillingsvrije week. Wil jij ook niets verspillen en duurzaam koken? Onderstaande tips helpen je op weg…

 

Tip 1: kook met restjes

Van restjes kan je heel gemakkelijk een lekker nieuw gerecht maken. Zorg dat je altijd een paar basis ingrediënten huis hebt, zoals eieren , pasta en/of bloem. Bak dan bijvoorbeeld groenten van de dag ervoor, samen met wat eieren en kaas, tot een heerlijke groente-omelet. Of; pureer restjes groenten en maak er samen met een ei en wat bloem heerlijke groentepannenkoekjes van: gezond, lekker en heel kindvriendelijk!

Tip 2: varieer en combineer slim

Door ingrediënten slim te combineren kan je dezelfde verse groenten een paar keer eten (en dus niets verspillen!) en toch heel gevarieerd eten. Er zijn bijvoorbeeld eindeloos veel verschillende (eenpans-) gerechten mogelijk met wat basis ingrediënten, zoals pasta, rijst of couscous en verschillende smaakmakers!

Bijvoorbeeld dag 1: prei en courgette + pasta + olijfolie + kookroom + oregano en peper en zout = een heerlijke mediterraanse pasta! Ook lekker met wat gehakt erdoor…

En de dag erna wat meer oosters met dezelfde groenten: prei en courgette + couscous + kokosolie + feta + walnoten + citroensap en gember (-siroop) = een gezonde roerbak schotel! Ook lekker met wat vis erbij…

Tip 3: bewaar!

Wie wat bewaart die heeft wat… en hoeft niets te verspillen! Lang bewaren kan door fermenteren, inmaken of pekelen. En het is echt niet moeilijk! Een courgette kan je bijvoorbeeld gemakkelijk bewaren in een pot met azijn, water, suiker, citroen, chili peper en wat verse kruiden. Later eet je dit bij een salade of als frisse snack bij een rijstgerecht.

 

Meer weten over duurzaam koken en niets verspillen? Kom van 1-7 september naar onze boerderijwinkels: die staan dan helemaal in het teken van de verspillingsvrije week.

Voor nog meer tips en recepten: schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Ontdek de natuur