026 702 90 00
2

december

2019

4 tips voor duurzame feestdagen

De feestdagen staan alweer voor de deur. Gezellig met vrienden of familie eten, cadeaus uitpakken en samenzijn. Maar denk je hierbij ook een beetje aan de wereld om je heen? Hieronder 4 tips om dat heel gemakkelijk wél te doen en dus een beetje duurzamer de feestdagen door te brengen.

1. Geef verantwoorde cadeaus

Let er op dat jouw cadeau verantwoord is geproduceerd. Is er bijvoorbeeld kinderarbeid aan te pas gekomen? En; zijn de cadeaus gemaakt van gerecyclede of her te gebruiken materialen?In onze boerderijwinkel bij Stadsboerderij Presikhaaf vind je bijvoorbeeld lekkernijen van De Koekfabriek en Hoeve Klein Mariëndaal. Met de aankoop van deze cadeaus draag je bij aan het betalen van zorg en werk voor mensen met een beperking in Arnhem. Hiernaast vind je in de winkel diverse cadeautjes (ook voor kinderen!) die je iets leren over dieren, natuur, tuinieren én een duurzame leefstijl. Zoals bijvoorbeeld de douchecoach, dierenpuzzels en origami sets met een lampje op zonne-energie. Deze cadeaus zijn allemaal gemaakt van natuurlijk en/of her te gebruiken materiaal.En kan je niet kiezen uit al het lekkers en moois? Koop dan in een cadeaubon ter waarde van 10 , 15 of 20 euro. Kom dus leerzaam en duurzaam shoppen in de boerderijwinkel bij Stadsboerderij Presikhaaf!

2. Serveer meer groente

Kies voor jouw kerstdiner voor maximaal 1 mooi stuk vlees en combineer dit met vegetarische bijgerechten. Snijd bijvoorbeeld verschillende soorten groenten in stukken (harde groente even voorkoken) en smeer ze hierna in met (of hussel ze door) een mix van olijfolie en honing. Besprenkel met kruiden die je lekker vindt; bijvoorbeeld, thijm, oregano en peterselie of ga voor wat meer oosters met kurkuma, koriander en komijn. Gril de groenten kort in de oven en smullen maar!

3. Ledverlichting in de kerstboom

Let bij de aanschaf van kerstverlichting op de wattage: hoe lager, hoe zuiniger. Er is bijvoorbeeld kerstverlichting te koop die bestaat uit ‘led’-lampjes. Deze hebben een zeer laag verbruik (ongeveer 2-5 watt) en een lange levensduur van 30.000 tot wel 100.000 branduren. En; doe de verlichting uit als je naar bed gaat!

4. Geen pakjes en zakjes

Geen onnodige verpakkingen en nog gezonder ook: kook met verse, lokale producten. In Arnhem zijn voldoende mogelijkheden om verse groenten te kopen; ga naar de markt, naar een kweker in de stad of loop eens binnen bij ons in de boerderijwinkel; we hebben nu nog aardappels en walnoten uit eigen tuin!

Fijne feestdagen!


Ontdek de natuur