026 702 90 00
25

februari

2021

Arnhemse Afvalestafette 15-20 maart

Van 15 t/m 20 maart gaat de Afvalestafette weer door Arnhem. In deze week zetten zoveel mogelijk stadsgenoten zich in voor een schone stad door, gewapend met grijpers en zak, zwerfvuil te lijf te gaan. Want zwerfafval is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor de natuur. Juist in deze tijd zijn opruimingsacties extra belangrijk, want sinds de Corona-uitbraak produceren we niet alleen veel meer afval, er blijft ook meer achter in de natuur. De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de gemeente. Kinderen ruimen zwerfafval op

Jorik van der Hoeven van Natuurcentrum Arnhem vertelt: “Zwerfvuil ontstaat grotendeels door onverschilligheid. Door mensen die zich niet verbonden voelen met hun omgeving. Deze vervuiling zorgt ervoor dat bewoners zich minder prettig en veilig voelen in hun wijk. Daarnaast is de impact op de natuur groot en de gevolgen zijn vaak op lange termijn nog merkbaar, ook voor onszelf. Maar dat kan gelukkig ook anders: Met de Afvalestafette laten we zien dat er met een positieve, betrokken en actieve houding veel te bereiken is. Arnhem is een mooie en groene stad en dat is iets waar we ons samen met inwoners, scholen en bedrijven voor willen inzetten”.

Jorik van der Hoeven, Projectleider Afvalestafette

Speciale oproep bedrijven

Tijdens de week van de Afvalestafette worden er door de hele stad tal van activiteiten georganiseerd, vanwege de geldende Corona-maatregelen dit jaar wel in een andere vorm dan gebruikelijk. “Het is natuurlijk verreweg het leukst om in groepjes met de grijper aan de slag te gaan. Dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Nu we massaal thuiswerken is frisse lucht en bewegen wél extra belangrijk. Daarom vragen we Arnhemmers met een zwerfafvalpas om met het eigen gezin of buurtgenoot een zwerfafvalronde te lopen. Bedrijven roepen we op werknemers te stimuleren om mee te doen. Combineer je dagelijkse ommetje in de lunchpauze met een uurtje afvalprikken. Net als in een echte estafette geef je de grijpstok vervolgens door aan andere collega’s. Zo werken we op een leuke én leerzame manier samen aan een schone stad”, aldus van der Hoeven.

Wil jij je inzetten voor een schone stad?

Kijk op hetkinderwijkteam.nl/afvalestafette of er in jouw wijk een actie wordt georganiseerd om bij aan te sluiten. Bedrijven kunnen zich aanmelden via afvalestafette@hetkinderwijkteam.nl. Meld je je aan namens een school? Gebruik dan het ‘Aanmeldformulier scholen’ onderaan deze pagina. Wij nemen z.s.m. contact met je op.

Zwerfafvalpas aanvragen

Dit jaar is er vanwege Corona helaas geen uitgifte van materiaal aan particulieren. Wél kunnen alle inwoners van Arnhem bij de gemeente een zwerfafvalpas aanvragen. Houders van de pas kunnen vanaf 1 april bij Natuurcentrum Arnhem een grijper en ring in bruikleen krijgen om zelf een opruimactie te organiseren.

Stand

Benieuwd hoeveel afval er opgeruimd wordt? Op deze website en onze Facebookpagina zal dagelijks de actuele stand van het opgehaalde afval worden bijgehouden. Op zaterdag 20 maart om 15.30 uur wordt de eindstand via onze website bekendgemaakt.


Ontdek de natuur