026 702 90 00
13

juli

2023

Arnhemse leerlingen in contact met gezonde voeding en armoede

 In een wereld waarin aardbeien in bakjes zitten en melk in een pak, raken kinderen soms vervreemd van de oorsprong van ons voedsel. Het lesprogramma ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’ van Natuurcentrum Arnhem brengt hier verandering in. Basisschoolleerlingen ontdekken met hun handen in de aarde de reis van zaadje tot oogst en leren een belangrijke levensles: het plezier van het delen van voedsel met anderen.

Magie van zaadje tot oogst

Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving, vogels helpen bij het bestrijden van plagen en mollen dragen bij aan het creëren van vruchtbare grond. In 5 lessen ervoeren de 130 deelnemende leerlingen in de tuinen van Stadslandbouw Mooieweg en Stadstuin Kweekland de afgelopen weken de magie van ontkiemende zaadjes. Daarbij ontdekten ze ook hoe verstoringen in de natuur invloed hebben op het eten op ons bord. Met mooie inzichten tot gevolg, want het ervaren van deze samenhang leert kinderen de natuur meer te waarderen.

Waarde van voedsel en delen

Een essentieel onderdeel van ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’ is kinderen bewust te maken van de waarde van voedsel. Wekelijks werd de oogst gedeeld met de Voedselbank. Ook een bezoek aan de Voedselbank hoorde daar bij. Door met elkaar in gesprek te gaan over armoede ontdekten de leerlingen dat voedsel niet vanzelfsprekend is en dat niet iedereen altijd genoeg te eten heeft. Zo weet het lesprogramma belangrijke thema’s als gezond eten, armoede en solidariteit op een mooie manier te verbinden.

Feestelijke afsluiting

Deze week werd het lesprogramma feestelijk afgesloten met alle zes deelnemende scholen. Samen met een kok hebben de kinderen de oogst omgetoverd tot heerlijke gerechten en deze gezamenlijk opgegeten. Natuurcentrum Arnhem is trots op het succes van ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’. Geert Koning, adviseur Educatie, benadrukt: “Onze lessen inspireren kinderen om met verwondering en nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen te kijken. Het is prachtig om te zien hoe Natuurcentrum Arnhem bijdraagt aan het vormen van een betrokken generatie die een positieve impact wil hebben op de wereld.”

Mooi Voedsel Natuurlijk is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem, in samenwerking met Stadslandbouw Mooieweg, Stadstuin Kweekland en Voedselbank Arnhem.

 


Ontdek de natuur