026 702 90 00
28

februari

2018

Kleine verbeteringen, grote veranderingen

We weten het tegenwoordig eigenlijk allemaal wel: energie besparen is belangrijk voor het milieu en onze toekomst. We willen best veranderen. En we kunnen het ook. Maar ja. Zie het dan ook maar eens te dóen.  Want in actie komen is niet makkelijk. Toch is de oplossing kinderlijk eenvoudig. Want wat blijkt? De snelste route naar gedragsverandering is: je gedrag aanpassen. Een tijdlang, zodat de veranderingen onderdeel worden van je gewoontes. En dat is nu precies de kracht van de Energy Battle: deelnemers een maand lang laten ervaren dat het nemen van kleine maatregelen en het aanpassen van je eigen gedrag prima te doen is.

Energy Battle
Bewustwording en gedragsverandering. Dat is volgens Natuurcentrum Arnhem de sleutel naar een duurzame samenleving. Om die reden begeleiden we dit jaar een aantal scholen die meedoen aan de Energy Battle: een landelijke energiebesparingswedstrijd voor gemeenten. Het doel? In korte tijd zo veel mogelijk energie besparen. Vorige maand ging de plusklas van Kindcentrum de Werf uit Arnhem de uitdaging aan. 4 weken lang deden juf Miranda en haar leerlingen thuis en op school hun uiterste best om zo min mogelijk energie te verbruiken. En dat bleek niet alleen heel leerzaam, maar ook heel leuk!

Bewustwording
Thuis ging iedereen eerst op zoek naar de meterkast en werden de Wattchers geïnstalleerd. Dankzij deze energiemetertjes kregen de kinderen inzicht in de energie die wordt verbruikt met dagelijkse handelingen als het koken van water, het gebruik van de magnetron en tandenpoetsen. Dat leidde tot bijzondere inzichten. Zo begon de 11- jarige Huysin sinds zijn deelname aan de wedstrijd niet alleen héél kort, maar zelfs koud te douchen.  En dat is volgens zijn moeder ‘echt geen leugen!’

Ook op school gingen de kinderen aan de hand van opdrachten op ontdekking. Zo mochten ze de conciërge aan de tand voelen. Want hoe zat het eigenlijk met de verlichting in de school? Was deze wel energiezuinig? En stonden de lampen niet onnodig aan? Ook gingen de leerlingen de overige klassen rond  om te vertellen waarom energie besparen zo belangrijk is. Daarbij lieten ze overal pictogrammen achter, om leerkrachten en leerlingen te helpen herinneren de lampen uit te doen en de wc niet te lang door te spoelen.

Volgens Jahliyah (11) heeft haar deelname thuis veel in gang gezet: Ik denk dat we ook na afloop van de wedstrijd bewuster met energie blijven omgaan. We hebben geleerd dat er zoveel kleine dingen zijn die je anders kunt doen. Zoals afwasjes met de hand in plaats van met de vaatwasser. Eten bij kaarslicht. Minder water in de waterkoker. Of je apparaten niet op stand-by laten staan. We hebben thuis afgesproken dat we elkaar gaan helpen om onszelf daar aan te herinneren.”

 

Belangrijke les
Door mee te doen aan de Energy Battle leerden juf Miranda en haar leerlingen een belangrijke les: grote veranderingen zitten in kleine verbeteringen. Natuurcentrum Arnhem hoopt met de positieve ervaringen van scholen als de Werf volgend jaar nog veel meer scholen te kunnen enthousiasmeren om deel te nemen.

Miranda: “Ik vond het een super leerzaam project om met mijn klas aan mee te werken. Het leuke is dat je de opdrachten op zoveel andere lessen kan laten aansluiten.  Mijn leerlingen waren nieuwsgierig en enorm betrokken. Ik heb al mijn collega’s aangeraden om volgend jaar ook mee te doen. En ik hoop dat meer scholen zullen volgen, want hoe fantastisch zou het zijn als we er samen voor kunnen zorgen dat de gedachte achter de Energy Battle zich als een olievlek over onze stad verspreidt?!”

Volgend jaar ook meedoen met jouw school? Neem dan contact op met onze collega Eugenie Walraven via eugenie.walraven@natuurcentrumarnhem.nl. 


Ontdek de natuur