026 702 90 00
26

oktober

2023

Stadsboerderij Presikhaaf stroomneutraal

Deze week zijn er op onze Stadsboerderij Presikhaaf 48 zonnepanelen bijgelegd. In totaal heeft de boerderij nu 168 zonnepanelen, goed voor een energie-besparing van bijna 50.000 kwh per jaar. Hiermee besparen we ongeveer 14x meer energie dan een gemiddeld huishouden. Met deze extra zonnepanelen is de boerderij nu volledig stroomneutraal. Als Natuurcentrum Arnhem streven we naar een duurzame bedrijfsvoering. Met onze duurzame energie-oplossingen willen we graag richting onze bezoekers het goede voorbeeld geven en mensen inspireren zelf met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Ook op onze andere stadsboerderij, Stadsboerderij de Korenmaat, ligt een zonneveld van maar liefst 180 zonnepanelen. Naast de aanleg van het zonneveld zijn ook alle conventionele lampen vervangen door zuinige ledlampen. Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart Stadsboerderij de Korenmaat elk jaar 53.700 kg grijze stroom. Dit komt neer op zo’n 30.100 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Als de stadsboerderij niet zou verduurzamen, maar wel deze uitstoot zou willen compenseren, zouden er ruim vijf voetbalvelden vol geplant moeten worden met 1.500 volwassen eiken.

Maar we doen meer. Op onze stadsboerderijen hebben we o.a. diervriendelijke ledverlichting op de parkeerplaatsen, stand-alone zonnepanelen op het erf waar bezoekers hun mobiele apparaten kunnen opladen en laadpalen voor elektrische auto’s en e-bikes. Voor onze educatieve werkzaamheden in de stad gebruiken we zoveel mogelijk onze twee electrowagens. Hiermee rijden wij naar scholen en tussen onze locaties. De electrowagens worden opgeladen met zonne-energie. Verder hebben we dienstfietsen die medewerkers moet stimuleren met de fiets te gaan.

Wil je ook graag met duurzaamheid aan de slag, maar kan je wel wat tips en inspiratie gebruiken? Kijk hier wat jij kan doen!


Ontdek de natuur